Enginar kış aylarında tüketilen popüler bir besin
kaynağıdır. Daha çok Akdeniz’de yetişen ve sağlık açısından birçok faydası olan
bir sebzedir. Enginarın 0.5 uzunluğunda yaprakları vardır ve 1-2 metreye kadar
uzayabilir. Otantik görünümlü açık pembe çiçekleri ve yenilebilir tohumlara
sahiptir.
Enginar C
ve K vitamini içerir. Enginar düzenli
olarak tüketildiğinde bünyenin ihtiyaç duyduğu magnezyum,
çinko, demir, potasyumu sağlar. Bunun yanında bünyenin lif
ihtiyacını ciddi anlamda giderir, kalsiyum açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Bitki yapraklarının karaciğer hastalığı durumlarında
etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Ayrıca yüksek kolesterol karşı da kullanılır. Meyvesi
de yenir ancak bizi yaprakları ile tedavi eder. enginarın yaprakları karaciğerin arkadaşıdır. Bitkisel ilaç olarak kullanılan enginarın kullanımı, bilimsel çalışmalar tarafından teşvik edilmektedir. Enginar akdeniz mutfağında önemli bir yere sahiptir. Güzel bir şekilde hazırlandığında
oldukça lezzetli bir hale gelen enginar yararlı ve şifalı bitkiler arasındadır.
Bazı araştırmalar, enginarın safra
üretimi ve akışına yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun için de karaciğer
fonksiyonunda bozukluğu olan insanlara reçete ile
kullanmaları tavsiye edilir.
Ayrıca kandaki kolesterol seviyesini düşürme etkisi de vardır. Karaciğer koruma ilaçların hazırlanmasında da geniş şekilde kullanılır.
Ayrıca kandaki kolesterol seviyesini düşürme etkisi de vardır. Karaciğer koruma ilaçların hazırlanmasında da geniş şekilde kullanılır.
Dikkat:
Mide ilaçları (örneğin yemeklerden
sonra alınacak bazı anti-inflamatuar ilaçlar gibi) ile enginar kapsülleri
şeklinde olan ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Enginarın kalori ve yağ oranı oldukça düşüktür. 100
gramlık enginar tohumu sadece 47 kalori içermektedir. Diyet lifi açısından çok
zengindir. Çok etkili bir antioksidandır. Mideyi
güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır, kolon kanserine neden
olan unsurları ortadan kaldırır. Kolesterol seviyesinin sağlıklı bir seviyede
kalması için ciddi anlamda fayda sağlar.
Enginarın Kolesterole Faydaları: Yapılan bazı araştırmalar enginarın kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmak için önemli katkı sağladığını ortaya koymuştur. Enginar yapraklarının kötü kolesterolü düşürdüğü ve sağlıklı seviyede tuttuğu, iyi kolesterol üzerinde ise herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur.
Enginarın Kolesterole Faydaları: Yapılan bazı araştırmalar enginarın kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmak için önemli katkı sağladığını ortaya koymuştur. Enginar yapraklarının kötü kolesterolü düşürdüğü ve sağlıklı seviyede tuttuğu, iyi kolesterol üzerinde ise herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur.
Enginar Sindirim Sistemine Faydalıdır: Yüksek derecede lif içeren bütün besinler sindirim
sistemi sağlığını koruma açısından çok önemlidirler. Enginarın içerdiği
lifler özellikle mide sağlığı için önemlidir. Ayrıca enginarın içerdiği asitler
midede asit seviyelerinin düzenli seviyede olmasını sağlar.
Anemi Hastalığına
İyi Gelir. Bünyenin aşırı
derecede demir eksikliğine maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Enginar ise demir
açısından çok zengin bir şifa kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilmesi Durumunda
bu sorun ortadan kalkabilir.
Enginarın Karaciğere Faydaları: Kolesterolün yükselmesi sonucu kalp ve karaciğeri
tehdit eden sorunlar ortaya çıkar. Aşırı kolesterol sonucu karaciğerin olası
zararlardan bünyeyi korumak için emilim yapması gerekir. Bu da karaciğeri
yorar. Enginar kolesterolü sağlıklı seviyede tuttuğu için karaciğerin bu ağır
yükünü hafifletir ve karaciğerin sağlığını korur. Ayrıca kolesterolü dengeleyerek yüksek kolesterolden kaynaklanan felç ve
inme gibi risklerden korur.
Enginar Etkili Bir İdrar Söktürücüdür: Enginar yaprakları idrar söktürücü olarak ta kullanılmaktadır. Bunun sindirim sistemi için faydalı olduğunu söyleyen bazı
uzmanlar vardır. Bu özelliğinden dolayı mesane ve kolon kanserine karşı
etkili bir koruyucu olduğu savunulmaktadır. Özellikle ishal sorunları
yaşayanların enginar yapraklarından uzak durmalarını önerilir. Çünkü zaten
ishal sorunundan dolayı aşırı şekilde bünye su kaybına
uğramaktadır, enginar yaprağı tüketmek bu sorunun daha da artmasına neden
olabilirler.
Enginar Bağışıklık Sistemini Korur ve Güçlendirir: Enginarın antioksidan özelliğinden bahsetmiştik.
Ayrıca iyi bir C vitamin deposudur. 100 gramlık bir enginar
ortalama %20 C vitamini sağlamaktadır. C vitamini açısından zengin gıdaların
tüketimi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest
radikaller, virüslere karşı bünyeyi korur.
Kemik Sağlığına Faydalıdır: K vitamini kemik sağlığı açısından önemlidir. Enginar,
K vitaminini zengin miktarda içermektedir. Bu özelliği ile kemiklerin sağlıklı
yapısının dejenere olmasına izin vermez. İçerdiği K vitamini ve lifler
sayesinde beyin sağlığını da korur. Alzheimer hastalığına yakalanma
riskini azaltır. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.
Hücreleri Güçlendirir ve Canlı Tutar : Enginar, hücrelerin gerekli hareketleri için çok
önemli olan niyasin ve B-6 fazla miktarda içermektedir. Bu
özelliği sayesinde hücre sağlığının korunması, hasarlı hücrelerin
onarılması noktasında ciddi katkısı olur.
Kan Hücrelerini Kuvvetlendirir: Enginar, potasyum, kalsiyum, demir, bakır ve fosfor gibi
birçok mineraller açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Potasyum ve sodyum açısından
zengin olması kan hızını düzenli bir seviyede tutmasına yardımcı olur. Bu
maddeler ayrıca vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir. Antioksidan
özelliğinden dolayı bünyeyi temizleyen sisteme katkısı bulunur. Hastalıklarla
mücadele etme noktasında ve mikropları bünyeden atmaya katkı yapar. Bakırın
özellikle kırmızı kan hücreleri üzerinde çok önemli etkisi vardır. Kırmızı kan
hücrelerinin sağlığının korunmasını ve sayılarının artmasını sağlar.
Enginar Suyunun Faydaları:
Enginar suyu oldukça faydalıdır. En az enginar kadar sağlığa faydası
vardır. Fakat bazı maddeleri daha fazla içerebilir. Sindirim sistemi üzerinde etkili faydalar sağlayabilir.
·
Enginar suyu kilo vermeyi
kolaylaştırır, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı
olur.
·
Ayrıca içerdiği bol miktardaki diyet
lifi, enginar suyunun bağırsakları çalıştırmasına katkıda bulunur. Böylece
kabızlığı giderir, kilo vermeyi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür, mesane
problemlerinin oluşmaması için günde bir bardak tüketilmesinde fayda vardır.
· Kolesterole iyi gelir, kolesterol
seviyesini sağlıklı seviyede tutarak kalp sağlığını dolaylı olarak korumuş
olur. Bunun dışında aynı özellik sayesinde inme ve felç gibi hastalıklara
yakalanma riskini azaltır. Hastalıklara karşı bünyeyi korur. Çok etkili bir antioksidan olduğu
için enginar suyu kansere yakalanma riskini azaltıyor diyebiliriz.
· Enginar suyunun antioksidan
özelliğinden dolayı bünyede meydana gelen enfeksiyon vakalarına iyi geldiği
söylenir. Cilt sağlığını korur,
cilt ve deride meydana gelen mantar, egzama gibi hastalıkların
alternatif tedavisinde kullanılabilir.
· Beyin ve sinir sistemi üzerinde çok
etkili olabilir ve beyin sağlığını koruma özelliği vardır. Düzenli olarak günde
bir bardak tüketildiğinde hafızayı kuvvetlendirir.
·
Kemik sağlığı için çok faydalı olan
K vitamini içerir, kemik ve iskelet sağlığını korur.
· Enginar suyu Alzheimer hastalığına
karşı etkili bir tedavi olarak uygulanabilir. K vitamininin bu hastalıkla
mücadelede önemli katkıda bulunduğu söylenir.
·
Kabızlığı giderir, kabızlık problemi
yaşayanların sabahları aç karınla bir büyük bardak enginar suyu tüketmeleri
sorunu kökünden kaldırabilir. Enginar suyu metabolizma sağlığını
korur. İçerdiği A ve B vitaminleri, tiamin ve diğer farklı asitler
metabolizmayı sağlıklı tutma noktasında yardımcı olurlar.
·
Enginar suyunun kan basıncını
sağlıklı seviyede tutmada önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bunun dışında
enginar suyu kanın akışkanlığını arttırarak damarların tıkanmasına engel olur.
Enginar
Yaprağının Faydaları:
Enginar yaprağı çok eski tarihlerden beri özellikle
sindirim sisteminde meydana gelen hastalıkların tedavisinde yaygın olarak
kullanılmaktadır. Enginar yaprağı daha çok kaynatılarak tüketilmektedir.
·
Enginar yaprağı
kolesterole karşı etkilidir, kolesterolü sağlıklı seviyelerde tutarak
diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
·
Enginar yaprağı kalp sağlığını da
korumaktadır.
·
Kanı temizleme özelliği vardır. Bu
özelliği sayesinde dolaylı olarak damar sağlığını da korumaktadır.
·
Karaciğerin sağlıklı bir
şekilde çalışmasını sürdürmesi için yardımcı olur. Karaciğere faydalıdır.
·
Kan şekerini düşürme özelliği
vardır, kan şekerinin düşmesinden dolayı ortaya çıkabilecek sorunları ortadan
kaldırır.
·
Böbrek hastalıklarına karşı koruyucu
özelliği vardır, böbrek hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
·
Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği
vardır, hastalıklara karşı bünyenin mukavemetini arttırır.
·
Antioksidan özelliğinin olması
birçok açıdan bünyeye katkı sağlamaktadır.
·
Diyabet hastalığına iyi geldiği
söylenmektedir. Diyabet hastalarına tavsiye ediliyor.
·
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına
ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
·
Kafeinsiz olduğu için yan etkisi yok
denecek kadar azdır.
·
Antioksidan özelliğinden dolayı
genel anlamda cilt sağlığını korur.
Enginarın Zararları: Enginarın doğru ve aşırıya kaçmadan tüketilmesi
durumunda sağlık açısından bir risk teşkil etmediği
kesindir. Enginarın aksine birçok açıdan sağlığa faydalı olduğunu yukarıda
detaylarıyla ele aldık. Kanserden saç sağlığına kadara birçok hastalıktan
korunma ve tedavi amaçlı alternatif olma imkanı vardır.
·
Aşırı tüketildiğinde ishale, gaza ve
karın şişkinliğine neden olabilir.
·
İdrar söktürücü özelliği olduğu için
ishal sorunların yaşadığınız dönemlerde tüketmenizi önermiyoruz.
·
Kadınların hamilelik ve emzirme
döneminde bazı sorunlar oluşturabileceğini söyleyen uzmanlar var. Sayıları çok
az olsa da göz ardı edilmemesi gerekir. Anne adaylarının ve emzirme sürecinde
olan annelerin tüketim için doktorlarına danışmalarını öneriyoruz.
Şu enginarı sevemedim bi türlü :)))
YanıtlaSil