Sayfalar

17 Şubat 2018 Cumartesi

Ihlamurun Faydaları



Ihlamuru hepimiz bilmekteyiz ve günlük yaşantımızda kullanmaktayız. Ihlamur halk hekimleri tarafından yüzyıllardır sağlık sorunlarını tedavi etmek adına kullanılmaktadır. Ihlamurun çiçekleri, yaprakları ve odunsu gövdeleri tıbbi amaçlar için kullanılan parçalarıdır. Ihlamur çiçeğinde aktif olarak flavonoidler, uçucu yağlar ve musilaj gibi bileşikler bulunmaktadır. Ayrıca büzücü olarak hareket edebilen tanen de bulunmaktadır. Ihlamur bu tanen sayesinde kas kasılmalarının azalmasında yardımcı olmaktadır.

Ihlamurun idrar söktürücü ve yatıştırıcı etkileri vardır. En büyük özelliği ise çiçeklerindeki bileşikler sayesinde soğuk algınlıklarına karşı oldukça etkili bir doğal şifa kaynağımızdır. Öksürük, ateş, enfeksiyonlar, inflamasyon, yüksek tansiyon, aşırı bağ ağrıları özellikle migren gibi hastalıklarda faydalıdır. Vücudun idrar üretimini arttırmada da etkili olan Ihlamur  kas spazmlarını azaltır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları ve cildi çevreleyen yumuşak doku iltihaplarını ve selülit oluşumunu da engellemektedir. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez şifalı bitkilerindendir.
       Ihlamur ağacı 20-30 metreye kadar büyüyen 5 ile 10 cm civarındaki kalp şeklini andıran yaprakları ve bu yaprakların arasında yaz aylarında yetişen ve etrafa mükemmel bir koku saçan sarı-yeşil arası çiçekleri ile kendine has tat ve aromaya sahiptir. Yaz başlarında çiçeklenen bu yapraklar sadece çiçeği veya çiçek yaprağı ile birlikte kurutularak çay şeklinde tüketilir.
Kış günlerinde grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hemen hemen herkesin karşılaşabileceği bu tür rahatsızlıklarda akla ilk gelen şifalı bitkiler arasında ıhlamur yer almaktadır. Ihlamurun çay olarak tüketimi ile öksürük, grip, soğuk algınlığı, ateş, boğaz ağrısı, balgam gibi rahatsızlıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Öksürüğe karşı oldukça faydalı olan ıhlamur, vücut direncini artırmaya yardımcı olur. Vücuttaki zehirleri idrar aracılığı ile atmaya yardımcı olan ıhlamur, mesane ve böbreğin bu şekilde temizlenmesini sağlar. Damar sertliği ve sinir sistemindeki gerginliğini azaltmaya ve kabızlığa karşı etkili olduğu belirtilmektedir.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır? Bir demlik içerisine koyacağınız yaklaşık 1 litre kadar suyun içerisine bir avuç kadar ıhlamur yeterli olacaktır. Çayınız hafiften kaynamaya başladığında ateşten çekebilirsiniz. Fazla kaynatmadan ocaktan aldığınız ıhlamur çayını bu şekilde tercihinize göre şekerli-şekersiz tüketebilirsiniz. 
Genel olarak;
  • Terlemeye teşvik eder
  • Ateşi düşürür
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Gribe ve nezleye iyi gelir
  • Migren ağrılarını hafifletir
  • İshal tedavisinde ve iyileşmesinde etkilidir
  • Kan basıncını normal seviyeye getirir
  • Damar sertleşmesini engeller
  • Safra kesesi ağrılarını azaltır
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur

Ihlamuru kalp hastalığı bulunan kişiler ile hamile veya emziren bayanların kullanması sakıncalıdır. Bu tür durumda olanların Ihlamuru kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Ihlamur bitkisinin en geniş kullanım alanı ise çayı yapılarak içilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder