Sayfalar

17 Şubat 2018 Cumartesi

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu ağacı, yaz kış yapraklarını dökmeyen, sürekli yeşil olan, yaz aylarında yeşil renkli çiçekler açan, siyah boynuz şeklinde meyvelere sahip bir ağaçtır.
Keçiboynuzunun faydaları arasında; kemik erimesine iyi gelmesi, balgam söktürücü olması, kansızlığa fayda sağlaması sayılabilir. Yaprakları genellikle sert ve koyu yeşil olup sıcak bölgelerde, ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Çeşitli şekerler, A, B, E vitaminleri, karbonhidratlar, yağ, trigosol, selüloz, kalsiyum, potasyum, fosfor, tanen ve azotlu bileşikler içermektedir. Halk arasında harnup, ballıbaba, carob, kaluş, carobe, meluk, ballıboynuz adıyla da bilinmektedir. Faydalarını sıralarsak;
1.            Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
2.            Akciğer kanserini büyük ölçüde önleme gücüne sahip olduğu gibi mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir.
3.            Balgam söktürücü gücü, öksürüğü kesici etkisi, bronşit, nefes darlığı ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır.
4.            Kemik erimesine iyi gelmesi keçiboynuzu faydaları arasındadır. Osteoporoz rahatsızlığı olan kişilerin kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir.
5.            İçeriğindeki lif oranının yüksek olması sebebiyle sindirimi rahatlatır.
6.            Kemik ve zeka gelişimi için tüketilmesi faydalı olan bu yararlı bitki, şişmanlatıcı etkisi ve kan yapması özellikleri için de kullanılabilir.
7.            Özellikle iktidarsızlık sorunu çeken erkeklerin tüketmesi önerilir.
8.            Nefes darlığı, bronşit, astım tedavileri için pekmezi yenir. Nefes darlığı, astım ve bronşit tedavileri için çayı iki günde bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.

9.            Keçiboynuzu pekmezi faydaları arasında tansiyonu dengelemesi ve kandaki yağ oranını düzene sokarak kolesterolün düşmesine yardımcı olması da sayılabilir.
10.         Kalp rahatsızlıkları için de tüketilen pekmezi, bağırsak, karaciğer ve akciğer gibi organların hastalıklarını önler.
11.         Ayrıca bağırsak kurdu, bağırsak parazitlerinin düşürülmesinde de tüketilebilen pekmezi anemi (kansızlık) hastalığına karşı da kullanılır.
12.         İçeriğindeki E vitamini sayesinde anemiye karşı fayda sağlar.
13.         Prostat tedavisi için de tüketilmesi fayda sağlar.
14.         Fıtık tedavisi için her gün 100 gr. keçiboynuzu dövülüp yenir.
15.         İshale karşı bu şifalı bitkinin kuru yaprakları veya dal kabuklarının 50 gramı 1 lt. suda kaynatılır ve günde 4 bardak içilirse fayda sağlar.
16.         Kısırlık tedavisinde ve sperm arttırıcı olarak bu şifalı bitkinin kürü kullanılır.
Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır?
Meyvesinden, yapraklarından, çekirdeklerinden yararlanılır. Yapraklarıyla ve dallarıyla çayı elde edilebilir. Meyveleri ise taze veya kuru olarak tüketilir. Bu şifalı bitkinin çekirdeği ise lapa haline getirilerek çıbanlar, basur, vücuttaki yaralar ve şişkinlikler için kullanılır. Keçiboynuzu çayı, pekmezi şeklinde tüketilebilen ve ayrıca taze olarak da yenilebilen bu şifalı bitki, günlük hayatta kolaylıkla ulaşılabilir ve tüketilebilir. Ayrıca genel olarak nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıkların tedavisi için de kullanılan bitkinin haftada birkaç gün tüketilmesi tavsiye edilir.
Keçiboynuzu Çayı Nasıl Yapılır?
Keçiboynuzu çayı hazırlamak için 8 adet bu şifalı bitkiden seçilerek iyice yıkanır. Bitkiler küçük parçalara bölünerek 15 dk. kaynatılmış olan suyun içine atılır. Bu şekilde 10 dk. kaynatıldıktan sonra keçiboynuzu çayı servise hazırdır.
Keçiboynuzu Kürü Nasıl Yapılır?   
Bır lt. su yarım saat kaynatılır ve içine 15 adet bu şifalı bitkiden atılır. Keçiboynuzu ıle birlikte su 7-8 dk. daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra çıkarılır ve hazırlanan suyun yarısı sabah yarısı akşam olmak üzere içilir. Keçi boynuzu kürü 7 gün boyunca uygulanır, daha sonra bir ay boyunca sadece sabahları veya sadece akşamları içilir.
Keçiboynuzunun Zararları veya Yan Etkileri Nelerdir?

Herhangi bir yan etkisi yoktur, fakat aşırı keçiboynuzu tüketilmesi önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder