Sayfalar

28 Şubat 2018 Çarşamba

Zencefilin Faydaları


Zencefil, hem modern tıpta hem de geleneksel tıpta sıkça kullanılan, dünya üzerinde bilinen en sağlıklı bitkilerin başında gelir. Başlıca kullanıldığı durumlar, mide bulantılarında, soğuk algınlığndaı, sindirim sorunlarında ve öksürük üzerinde son derece etkileri olan zencefilin faydalarını daha yakından inceleyelim.
Çoğunlukla Güneydoğu Asya, Hindistan, Malezya gibi tropikal iklime sahip bölgelerde yetişen zencefil yurdumuzda yetişmemektedir. Ama yine de taze zencefili marketlerden tüm yıl boyu temin edebilmekteyiz. Serin ve kuru ortamda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklandığında ise bir kaç hafta boyunca tazeliğini korur.
Zencefilin kökünden elde edilen zencefil baharatı Asya ve Hint mutfaklarında oldukça popülerdir. Ancak zencefilin faydalarından dolayı bir çok kültür tarafında yıllardır ilaç amaçlı kullanılmaktadır.
Zencefil bir bitki olarak 1 metre uzunluğuna kadar büyüyebilmekte, taze, kurtulmuş ve toz olarak kullanılmaktadır. Yapısında zingiberoli sineol sitrali, fellanfron, uçucu yağlar ve nişasta bulunur. Yapısındaki uçucu yağlar sebebiyle yüksek vitamin ve besin kaynağıdır. 1 tatlı kaşığı taze zencefil yaklaşık 5 kaloridir. Glisemik indeks değeri de oldukça düşüktür.
Zencefil genelde baş dönmesi, mide bulantısı, kolik, mide rahatsızlığı, gaz, ishal, kanser tedavisi kaynaklı bulantı, ameliyat sonrası bulantı ve kusma ve iştahsızlık gibi durumlar ve mide sorunları tedavisinde kullanılır.
Artrit ağrısı veya kas ağrıları, adet sancısı, üst solunum yolu enfeksiyonları, öksürük ve bronşit tedavisinde zencefil kullanılan diğer hastalıklar arasındadır. Ayrıca göğüs ağrısı sırt ağrısı ve karın ağrısında kullanılır.
Bazı insanlar taze zencefil suyunu yanık tedavisi için direkt cilde sürerler ayrıca acıyı azaltmak için de cilde zencefil yağı sürmektedir. Yiyecek ve içeceklere aroma vermesi için de kullanılmaktadır. 
Zencefilin bilinen mide üzerindeki başlıca faydaları;
·        Sindirim sorunları
·        Yol tutması
·        Mide bulantısı sorunları üzerinde oldukça etkili.
·        Deniz askerleri üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, deniz tutması ve mide bulantısı üzerinde olumlu etkileri saptanmıştır. Mide bulantısı ilacının özünde bulunan zencefili araba, uçak veya deniz seyahatlerinde yol tutan kişilerin vazgeçilmezidir.
·        Zencefil gıda emilimini arttırdığı için sindirim sorunları üzerinden bir hayli etkilidir. Mide ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlar üzerinde oldukça etkilidir.
Soğuk Algınlığı ve Grip
·        Asya’da binlerce yıldır grip ve soğuk algınlığı üzerine de ilaç olarak kullanılan zencefil, yapılan araştırmalara göre günde 2-3 defa 2 yemek kaşığı iyi parçalanmış zencefil yemenin grip ve soğuk algınlığı iyileşme sürecinde oldukça hızlandırıcı olduğu görülmüştür.
·        Öksürük düşmanı zencefil, içeriği dolayısıyla mukuslara etki eder ve daha rahat nefes alınmasına yardımcı olur. Ciğerlerin genişlemesine, balgamın sökülmesine ve atılmasını yardımcı olarak öksürük üzerinde olumlu azaltıcı etkiler gösterir.
·        Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Güçlü bağışıklık sistemi demek hastalıklara daha zor yakalanmak demektir.
·        Vitamin ve mineral içeriğinden dolayı hastalıklarla mücadele ve hastalıklarda korunması açısından da oldukça etkilidir.
·        B3,B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerir.
·        Aynı zamanda leyisn, treonin, triptofan, valin ve fenilanin gibi amino asitleri de içerir.
·        Kanın normal dolaşımını korumaya yardımcı olur. İçerisindeki krom, çinko ve magnezyum aşırı terleme, ateş ve titremeyi engellemeye yardımcı olur.
·        Anti-enflamator etkisi (zerdeçalın faydaları gibi) sebebi ile doğal olarak ağrı ve iltihapları  azaltıcı etkisi vardır.
·        Mikrop öldürücü, antibakteriyel özelliği vardır.
·        Kandaki yağ düzeyini düşürüp damarların korunmasına yardımcı olduğu ve kolestrol üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
·        Yaşlanma ve kanser üzerinde olumlu etkisi olan antioksidan bir bitkidir.
·        Zencefilin hafızayı güçlendirme ve konsantrasyonu arttırma etkisi vardır. Ancak bu konuda zencefilin kuzeni zerdeçalın etkisi de çok büyüktür.
·        Düzenli olarak zencefil çayı tüketmenin Alzheimer üzerinde yavaşlatıcı etkisi olduğu çalışmalarca kanıtlanmıştır.
·        Kan şekerini ve insülin seviyesini dengeleyip, insülin direncini düşürdüğü görülmüştür. Düşük glisemik indeksinden dolayı ve genel faydalarından dolayı özellikle şeker hastalarının günlük beslenmelerin arasına katmaları önerilmektedir.
En basitinden her gün, her sabah içtiğin suya zencefil katarak günlük yaşantına adapte edip, faydalarından düzenli olarak yararlanabilirsin.
Toz halindeki zencefili suyu katmak veya taze zencefili akşamdan su da bekletip sabah suyunu içerek zencefilin yukarda anlattığımız tüm faydalarından yararlanabilirsiniz. Daha da faydalı olması açısından limon damlatmanızı öneririz. Aynı zamanda düzenli kullandığında sindirim hareketlerini düzene sokacak, hazmetmeyi kolaylaştıracak, bağışıklığı güçlü tutarak hastalıklara yakalanmayı zorlaştıracak, kan şekerini dengelemeye yardımcı olacak ve içeriğindeki bir dizi vitaminin düzenli vücuda girmesini sağlayacaktır.
Zencefil limonlu suya alternatif olarak zencefil çayı yapabilirsin. Hatta farklı bitkilerin yardımıyla zencefil çayını lezzetlendirebilir daha da faydalı hale getirebilirsin.
Zencefil Çayının Faydaları ve Zencefil Çayı Tarifleri
·        Zencefil çayının yıllardır bilinen en popüler özelliklerinden biri öksürüğe iyi geliyor olmasıdır.
·        Yumurtalık hücrelerine saldıran kanser hücrelerine karşı savunma oluşturduğu, bu hücrelerin öldürülmesinde etkili olduğu saptanmıştır.
·        Kaslardaki yağ oranının dengelenmesine yardımcı olur. Kas yorgunluğuna iyi gelir.
·        Sakinleştirici özelliği bulunur, sinir hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.
·        Mide bulantısı ve sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
Deneyebileceğin farklı zencefil çayı alternatifleri var;
Öncelikle zencefilin kullanımı: 1 porsiyon zencefil kullanımı için bir diş sarımsak veya 1 çay kaşığı büyüklüğünde dilimler kullanabilirsin. Çayın için kaynatmadan önce ince kabuğunu soymanı öneririz. Dilimlerken lif zengini yapısı dikkatini çekecektir.
·        Zencefil - Bal Çayı: Doğal öksürük ilacı. 1 tatlı kaşığı bal, 1 diş zencefil ve 1 su bardağı suyu 10 dakika kaynatabilirsin.
·        Zencefil - Limon Çayı: sabahları içmen için önerdiğimiz bu ikiliyi kaynatarak da yapabilirsin. 1 su bardağı porsiyonu için yarım limon suyu ve 1 diş zencefili 10 dakika kaynatabilirsin. Eğer daha tatlı bir tarif arıyorsan sıradaki çayımız tam sana göre.
·        Zencefil, tarçın, ananas ve limon: Yağ yakımını hızlandırıcı olarak bilinen tüm besinleri topladık, kaynattık ve inanılmaz lezzetli bir çay çıkardık. 500ml suya 1 dilim ananas, 1 çubuk tarçın, 1 çay kaşığı büyüklüğünde 2 dilim taze zencefil ve yarım limonu yaklaşık 20 dakika kaynatıp, biraz bekletip içebilirsin. Unutma tarçının tatlılığı zaman geçtikçe daha çok ortaya çıkacak ve daha lezzetli olacaktır o yüzden bir süre bekletmeyi unutma.
·        Zencefil ve zerdeçallı latte tarifini mutlaka denemelisin.
Zencefil Yemekleri:
Zencefil toz hali ile kek, kurabiye ve bisküvilerde kullanılabilir.
Taze hali ise rendelenerek etli ve sebzeli yemeklerde kullanılabilir. Uzakdoğu mutfağında sebzeli ve etli ızgara bir çok yemekte soya sosu ile birlikte rende zencefil kullanılıyor.
Peki Zencefilin Yan Etkileri Var Mı?
Zencefilin saptanmış bir yan etkisi yok ancak günde 5-6 gramdan fazla kullanılması önerilmiyor.
Zencefil Zayıflatır Mı?
·        Kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı iştah kontrolü üzerinde oldukça etkilidir. Bu sebeple kilo verme sürecinde destekleyici olduğu görülmüştür.
·        Metabolizmayı hızlandırdığına dair çalışmalar mevcut.
·        Mide, mide sıvıları ve sindirim üzerinde etkili olan zencefilin sindirim esnasında harcanan enerjiyi arttırdığı ve kalori yakımına destek olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.
·        Bazı araştırmalarda ise zencefilin obezite ile savaşta olumlu etkileri olduğu saptamıştır.
Bunlar ve daha bir çok sebepten dolayı da ünlü doktor George Mateljan da dünyanın en sağlıklı besinleri kitabında zencefile oldukça uzun yer ayırmış. Sana da önerimiz bu süperbesine hayatında daha sık yer vermen. Biz Juico ekibi olarak düzenli zencefil shot’ları yapmaya başladık bile.
Peki, Günlük Hayatımıza Nasıl Daha Fazla Dahil Edebiliriz?
·        Toz halinde yemeklere, içeceklere katarak
·        Taze halini minik dilimlere ayırarak çiğneyerek
·        Zencefilli çay içerek
·        Zencefilli su içerek
·        Latte olarak içerek
·        Zencefilli bazı yemeklerde kullanarak
·       


1 yorum: