Tam bir
vitamin ve mineral deposu olan kerevizin faydaları, onu tüketilmesi gereken
sebzeler içinde öne çıkarmaktadır. İçerisinde A, B, C ve E vitaminlerini bulundurur. Vücudumuzun ayrıca ihtiyaç duyduğu;
fosfor, çinko, bakır, mangan, demir, kalsiyum ve selenyum gibi mineraller
yönünden zengindir. Özellikle çinko çok fazla besinde bulunmadığı için kereviz tüketimi
önemli bir hale gelmektedir. Çinko eksikliğinde; saç dökülmesinden, bağışıklık
sisteminin zayıflamasına ve gelişim bozukluklarına kadar birçok problemin baş
göstermesi mümkündür.
Stres seviyesinde düşüş sağlaması yorgunluğu
atmada yardımcı olması da kerevizin
faydalarından bazılarıdır. Sakinleştirici etkisi ve romatizmadan
kaynaklı ağrıları azalttığı bilinmektedir. Yüksek tansiyon hastaları ile kalp
hastalarının özellikle kullanılması tavsiye edilir. Şeker hastalarının
şikâyetlerini azaltır ve kan şekerini düzenlemede yardımcıdır. Ayrıca anne
sütünü arttırıcı etkisi bulunduğu ve unutkanlığa faydalı olduğu da ortaya
çıkmıştır.
Kerevizin
sindirim sistemi üzerindeki faydası oldukça fazladır. Hazmetmeyi kolaylaştırır
ve midenin güçlenmesine yardımcı olur. İdrar yollarının temizlenmesinde
etkilidir. Gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemiyle ilgili şikâyetleri
giderir. Kanı temizler. Kanın temizlenmesiyle sivilce, akne gibi lekelerin
giderilmesinde rol oynar.Tadı çocuklarca pek beğenilmiyor olsa da kereviz, hem
büyümelerinde hem de hastalıklara karşı dirençli olmalarında oldukça önemli bir
besindir. Her insanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve direncin
arttırılması için gerekli vitamin ve minerali içinde barındıran kereviz, daha
sık ve çok tüketilmelidir ve evimizden eksik edilmemelidir. Kış sebzeleri arasında
yer alan ve birçok kişi tarafından sevilen kerevizin faydalarından bazıları:
1.
Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım
eder. Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır.
2.
Yapısında potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez gibi çok
çeşitli mineraller içerir.
3.
Astıma faydalıdır.
5.
Kalp krizi geçirme ve felce yakalanma riskini azaltır.
6.
Kan basıncını kontrol eder ve dengeler.
7.
Doğal bir antioksidandır.
8.
İyi bir idrar söktürücüdür. Böylece fazla sıvının vücuttan
dışarı atılmasına yardım eder.
9.
İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı fayda sağlar.
10.
Vücuttaki sıvı dengesini düzenler.
11.
Tükürük salgısını ve mide suyunu arttırır. Bunun sonucunda da
hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemini rahatlatmada yardımcıdır.
12.
İştahı açar.
13.
Bağırsaklarda gaz birikmesini önler, bağırsak hareketlerine
fayda sağlar. Bağırsaklarda kramp oluşmasını önler. Sindirim sistemini
güçlendirir.
14.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
15.
Diyabet (yani şeker) hastalığına karşı da faydalıdır.
16.
Mide ağrısına iyi gelir.
17.
Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklar için faydalıdır.
18.
Cinsel isteği arttırır, afrodizyak özelliği vardır. Cinsel sorun
yaşayanların tüketmesi önerilir.
19.
Yaraların ve yanıkların kolay iyileşmesine yardım eder.
20.
Antibakteriyel özelliği vardır.
21.
Cildi güzelleştirir. Akne gibi cilt sorunlarına karşı faydalıdır.
22.
Sedef ve vitiligo gibi cilt hastalıklarında yararlıdır.
23.
Balgam söktürücü özelliği vardır.
24.
Kadınların adet dönemi yani regl dönemlerinin düzenlenmesine
yardım eder. Geciken adet döngüsünü düzene sokar.
25.
Zengin mineral içeriği sayesinde kronik yorgunluğu giderici
özelliği vardır.
26.
Göz şişkinliklerine karşı lapa olarak kullanılabilir.
27.
Yüksek lif içeriğine sahiptir.
28.
Nefrit ve hepatit hastalıklarına karşı fayda sağlar.
29.
Gut hastalığına karşı faydalıdır. Özellikle bu şifalı sebzenin
tohumları gut hastalığına karşı kullanılarak şifa bulunabilir.
31.
Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Vücuttaki toksin maddelerin
atılmasına yardım eder. Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
32.
Vücuttaki şişkinliğin ve ödemin atılmasına yardım eder.
33.
Anemi (yani kansızlık) için de büyük fayda sağlar.
34.
Sistit yani idrar yolu iltihabı için faydalıdır.
35.
Karaciğeri koruyucu özelliği vardır. Çok tüketilmemesi tavsiye
edilir.
KEREVİZ SUYU İÇMEK KOLESTEROLÜNÜZÜ DENGELER!
Yapılan
bir araştırmada kereviz suyu içilerek kolesterolün dengelendiği görülmüştür. Bu
şifalı sebze safra asidi salgılanmasını arttırarak kötü kolesterolü
düşürür. Bu sayede kolesterolü yüksek çıkan kişiler de bu şifalı sebzeyi
tüketerek kolesterol seviyelerini dengeye getirebilir.
KEREVİZ KANSERE KARŞI KORUR!
Kansere
karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalara göre kanserli hücrelerin yayılmasını
önlediği görülmüştür. Kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğu
gözlemlenmiştir. Özellikle kolon ve mide kanserlerine iyi gelir.
KEMİK AĞRILARINA İYİ GELİR.
Romatizma,
romatoid artrit ve osteoartrit gibi kemik hastalıklarının da iyileşmesine
katkıda bulunur. Kemik hastalığı olan kişilerin kereviz tüketmesi tavsiye
edilir. Kereviz tohumları sayesinde bu şekildeki kemik hastalıklarına çare
bulunması mümkündür.
KEREVİZ SUYU ZAYIFLATIR!
21
kalori içeren bir sebzedir. Düşük kaloriye sahiptir. Zayıflamak ve
kilo vermek isteyenler için ideal bir sebzedir. Diyet yemeklerinde bolca
bulundurulabilir. Ayrıca gün içinde kereviz suyu içerek tatlılara ve fazla
yemek yemeye karşı kendinizi frenleyebilirsiniz.
UYKUNUZU DÜZENE SOKAR.
Uykusuzluk
tüm günü yorgun ve bitkin geçirmeye sebep olur. İnsanlar uyuyamayınca
kendilerini yorgun hisseder ve gün içinde enerjileri biter. Kereviz uykusuzluğa
iyi gelerek uyku sorunlarının giderilmesine yardım eder. Sinir sistemi üzerinde
sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle kereviz suyu uykusuzluk için harika bir çözümdür.
SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI KORUR!
Bağışıklık
sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış
hastalıklarının iyileşmesine yardım eder. Özellikle bu soğuk havalarda kış
hastalıklarına yakalanmak istemiyorsanız bu şifalı sebzeyi sık sık tüketmenizde
yarar var.
KEREVİZ ZARARLARI
NELERDİR? KİMLERİN TÜKETMESİ SAKINCALIDIR?
Hamile
bayanlar özellikle gebelik döneminde sık sık kereviz tüketmemelidir. Düşük
yapma riski oluşturur. Aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara neden
olabilir.
çok kapsamlı bir yazı olmuş
YanıtlaSil