Sayfalar

18 Mart 2018 Pazar

Kerevizin Faydaları


Tam bir vitamin ve mineral deposu olan kerevizin faydaları, onu tüketilmesi gereken  sebzeler içinde öne çıkarmaktadır. İçerisinde A, B, C ve E vitaminlerini bulundurur. Vücudumuzun ayrıca ihtiyaç duyduğu; fosfor, çinko, bakır, mangan, demir, kalsiyum ve selenyum gibi mineraller yönünden zengindir. Özellikle çinko çok fazla besinde bulunmadığı için kereviz tüketimi önemli bir hale gelmektedir. Çinko eksikliğinde; saç dökülmesinden, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve gelişim bozukluklarına kadar birçok problemin baş göstermesi mümkündür.
Stres seviyesinde düşüş sağlaması yorgunluğu atmada yardımcı olması da kerevizin faydalarından bazılarıdır. Sakinleştirici etkisi ve romatizmadan kaynaklı ağrıları azalttığı bilinmektedir. Yüksek tansiyon hastaları ile kalp hastalarının özellikle kullanılması tavsiye edilir. Şeker hastalarının şikâyetlerini azaltır ve kan şekerini düzenlemede yardımcıdır. Ayrıca anne sütünü arttırıcı etkisi bulunduğu ve unutkanlığa faydalı olduğu da ortaya çıkmıştır.
Kerevizin sindirim sistemi üzerindeki faydası oldukça fazladır. Hazmetmeyi kolaylaştırır ve midenin güçlenmesine yardımcı olur. İdrar yollarının temizlenmesinde etkilidir. Gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemiyle ilgili şikâyetleri giderir. Kanı temizler. Kanın temizlenmesiyle sivilce, akne gibi lekelerin giderilmesinde rol oynar.Tadı çocuklarca pek beğenilmiyor olsa da kereviz, hem büyümelerinde hem de hastalıklara karşı dirençli olmalarında oldukça önemli bir besindir. Her insanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve direncin arttırılması için gerekli vitamin ve minerali içinde barındıran kereviz, daha sık ve çok tüketilmelidir ve evimizden eksik edilmemelidir. Kış sebzeleri arasında yer alan ve birçok kişi tarafından sevilen kerevizin faydalarından bazıları:
1.       Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım eder. Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır.
2.       Yapısında potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez gibi çok çeşitli mineraller içerir.
3.       Astıma faydalıdır.
4.       Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
5.       Kalp krizi geçirme ve felce yakalanma riskini azaltır.
6.       Kan basıncını kontrol eder ve dengeler.
7.       Doğal bir antioksidandır.
8.       İyi bir idrar söktürücüdür. Böylece fazla sıvının vücuttan dışarı atılmasına yardım eder.
9.       İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı fayda sağlar.
10.    Vücuttaki sıvı dengesini düzenler.
11.    Tükürük salgısını ve mide suyunu arttırır. Bunun sonucunda da hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemini rahatlatmada yardımcıdır.
12.    İştahı açar.
13.    Bağırsaklarda gaz birikmesini önler, bağırsak hareketlerine fayda sağlar. Bağırsaklarda kramp oluşmasını önler. Sindirim sistemini güçlendirir.
14.    Bağışıklık sistemini güçlendirir.
15.    Diyabet (yani şeker) hastalığına karşı da faydalıdır.
16.    Mide ağrısına iyi gelir.
17.    Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklar için faydalıdır.
18.    Cinsel isteği arttırır, afrodizyak özelliği vardır. Cinsel sorun yaşayanların tüketmesi önerilir.
19.    Yaraların ve yanıkların kolay iyileşmesine yardım eder.
20.    Antibakteriyel özelliği vardır.
21.    Cildi güzelleştirir. Akne gibi cilt sorunlarına karşı faydalıdır.
22.    Sedef ve vitiligo gibi cilt hastalıklarında yararlıdır.
23.    Balgam söktürücü özelliği vardır.
24.    Kadınların adet dönemi yani regl dönemlerinin düzenlenmesine yardım eder. Geciken adet döngüsünü düzene sokar.
25.    Zengin mineral içeriği sayesinde kronik yorgunluğu giderici özelliği vardır.
26.    Göz şişkinliklerine karşı lapa olarak kullanılabilir.
27.    Yüksek lif içeriğine sahiptir.
28.    Nefrit ve hepatit hastalıklarına karşı fayda sağlar.
29.    Gut hastalığına karşı faydalıdır. Özellikle bu şifalı sebzenin tohumları gut hastalığına karşı kullanılarak şifa bulunabilir.
30.    Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı ve unutkanlık için faydalıdır.
31.    Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardım eder. Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
32.    Vücuttaki şişkinliğin ve ödemin atılmasına yardım eder.
33.    Anemi (yani kansızlık) için de büyük fayda sağlar.
34.    Sistit yani idrar yolu iltihabı için faydalıdır.
35.    Karaciğeri koruyucu özelliği vardır. Çok tüketilmemesi tavsiye edilir.

KEREVİZ SUYU İÇMEK KOLESTEROLÜNÜZÜ DENGELER!

Yapılan bir araştırmada kereviz suyu içilerek kolesterolün dengelendiği görülmüştür. Bu şifalı sebze safra asidi salgılanmasını arttırarak kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede kolesterolü yüksek çıkan kişiler de bu şifalı sebzeyi tüketerek kolesterol seviyelerini dengeye getirebilir.

KEREVİZ KANSERE KARŞI KORUR!

Kansere karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalara göre kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği görülmüştür. Kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğu gözlemlenmiştir. Özellikle kolon ve mide kanserlerine iyi gelir.

KEMİK AĞRILARINA İYİ GELİR.

Romatizma, romatoid artrit ve osteoartrit gibi kemik hastalıklarının da iyileşmesine katkıda bulunur. Kemik hastalığı olan kişilerin kereviz tüketmesi tavsiye edilir. Kereviz tohumları sayesinde bu şekildeki kemik hastalıklarına çare bulunması mümkündür.

KEREVİZ SUYU ZAYIFLATIR!

21 kalori içeren bir sebzedir. Düşük kaloriye sahiptir. Zayıflamak ve kilo vermek isteyenler için ideal bir sebzedir. Diyet yemeklerinde bolca bulundurulabilir. Ayrıca gün içinde kereviz suyu içerek tatlılara ve fazla yemek yemeye karşı kendinizi frenleyebilirsiniz.

UYKUNUZU DÜZENE SOKAR.

Uykusuzluk tüm günü yorgun ve bitkin geçirmeye sebep olur. İnsanlar uyuyamayınca kendilerini yorgun hisseder ve gün içinde enerjileri biter. Kereviz uykusuzluğa iyi gelerek uyku sorunlarının giderilmesine yardım eder. Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle kereviz suyu uykusuzluk için harika bir çözümdür.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI KORUR!

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının iyileşmesine yardım eder. Özellikle bu soğuk havalarda kış hastalıklarına yakalanmak istemiyorsanız bu şifalı sebzeyi sık sık tüketmenizde yarar var.

KEREVİZ ZARARLARI NELERDİR? KİMLERİN TÜKETMESİ SAKINCALIDIR?

Hamile bayanlar özellikle gebelik döneminde sık sık kereviz tüketmemelidir. Düşük yapma riski oluşturur. Aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.



1 yorum: