Sayfalar

7 Nisan 2018 Cumartesi

Şevketibostan


Bu şifalı bitki, tıbbi kullanımları için 2000 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Asteraceae ailesine aittir ve Akdeniz bölgesi, Avrupa, Batı Asya ve Doğu Amerika’ya özgüdür. Demir, lignan, manganez, potasyum, magnezyum, cnicin ve tanen gibi bileşenlere sahiptir. Tonik, müsilaj, sindirim, febrifüj, emetik, diüretik, anti-inflamatuar, uyarıcı, antidiyareal ve balgam söktürücü gibi tıbbi özelliklere sahiptir. Dünyanın başka yerlerinde bir tür zararlı ot olarak bilinir.
Kapsül, tentür ve çay şeklinde kullanılabilir. Zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Hormon dengesizliğini tedavi etmek için yararlıdır ve dolaşımı artırır. Bu bitki beyne oksijen taşır. Antiseptik olan, iltihaplı dokuyu küçülten ve periferik kan damarlarını genişleten büzücü bileşiklere sahiptir. Büyük bir potasyum kaynağı olduğundan amenore, dismenore, ateş, sarılık, artrit ve solunum alerjileri için kullanılır.

1 Nisan 2018 Pazar

Havuç Nedir? Faydaları Nelerdir?


Havuç çok fazla tüketilen besinlerin başında gelir. Salatalarda ve yemeklerde yerini alır. Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.

25 Mart 2018 Pazar

Karpuzun Faydaları ve Yararları


Yaz aylarının en mükemmel meyvelerinden bir tanesi de karpuzdur. Bizi hem serinletir hem de hararetimizi giderir. Karpuz sağlığa şifalı gelen meyveler sıralamasında ilk sıralarda yer alır. Karpuzun saçtan tırnağa kadar bütün vücuda faydası olduğunu söylemek mümkündür.
%92’ni su oluşturduğu için serinletici ve nemlendiricidir. Yaz sıcaklarında bir diliminin bile içimize su serptiği bu tatlı meyvenin verdiği serinliği yaz aylarında başka bir meyve bulamıyoruz. A vitamini deposu olan karpuzun gözleri dinlendirdiği ve beslediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenebilir.

18 Mart 2018 Pazar

Kerevizin Faydaları


Tam bir vitamin ve mineral deposu olan kerevizin faydaları, onu tüketilmesi gereken  sebzeler içinde öne çıkarmaktadır. İçerisinde A, B, C ve E vitaminlerini bulundurur. Vücudumuzun ayrıca ihtiyaç duyduğu; fosfor, çinko, bakır, mangan, demir, kalsiyum ve selenyum gibi mineraller yönünden zengindir. Özellikle çinko çok fazla besinde bulunmadığı için kereviz tüketimi önemli bir hale gelmektedir. Çinko eksikliğinde; saç dökülmesinden, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve gelişim bozukluklarına kadar birçok problemin baş göstermesi mümkündür.

17 Mart 2018 Cumartesi

Soğanın ve Soğan Suyunun Faydaları


Soğan hepimizin evinden eksik olmayan hemen hemen her yemekte kullanılan, evlerimizin vazgeçilmezleri arasında en başta bulunan eksikliğini her zaman hissettiğimiz bir sebzedir. Keskin ve güçlü kokusu sayesinde bazı insanlar yemeyi sevmese de yemekten çekinse bile faydaları tartışılmaz bir bitkidir. Yaz aylarında taze olan bitki, kış aylarında ise kuru olarak yemeklerimizin yanında salatalarımızda da yerlerini alırlar. Sarı soğan daha az acı olması, kırmızı olan çokça bulunması, mor olan ise acı olması sebepleriyle tercih edilir.

16 Mart 2018 Cuma

Mandalina


Ülkemizde ege ve akdeniz bölgesinde yetişen kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan mandalini hepimiz bilir ve severiz. Turunçgillerden, ılıman iklimlerde yetişen ve portakala çok benzeyen bir ağaçtan yetişen turuncu renkli, tatlı, kokulu, lezzetli bir meyvedir mandalin.
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren besin kaynaklarından en başta gelenlerindendir.
Mandalina ağacı, kuraklığa portakaldan daha dayanıklıdır. Meyveleri soğuktan kolayca hasar görür. Sonbaharın erken döneminde yetişir. Don olayına maruz kalmadığı sürece ağaçta kalabilir. Ağacın soğuk direnci yüksektir; -15º C’de bile hayatta kalır. Mandalina ağacı bazı çeşitlerinde portakaldan daha küçük iken bazı çeşitlerinde aynı boydadır.

3 Mart 2018 Cumartesi

Brokolinin Faydalari

Lahanagillerailesinin üyesi olan brokoli İtalya ile birlikte anılan ve o bölge ile özdeşleşmiş bir sebzedir. Brokolinin dünyaya yayılması ve tanınması 1900’lü yıllarda olmuştur. Günümüze gelindiğinde brokoli, her ne kadar en popüler sebzeler listesinde kendisine yer bulamasa da en faydaları sebzeler listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda ülkemizde üretimi arttığından temininde güçlük çekilmemektedir. Pazarlarda ve manavlarda kolaylıkla bulunabilmektedir. Yapılan araştırmalarda brokolinin havuçtan çok daha fazla karoten içerdiği görülmüştür. Hem suyu hem de kendisi tüketilebilecek en iyi sebzelerden olduğu kabul edilmektedir. Brokoli salatası ya da yemeği yapılarak tüketilebileceği gibi haşlanarak suyu da tüketilmektedir.

28 Şubat 2018 Çarşamba

Zencefilin Faydaları


Zencefil, hem modern tıpta hem de geleneksel tıpta sıkça kullanılan, dünya üzerinde bilinen en sağlıklı bitkilerin başında gelir. Başlıca kullanıldığı durumlar, mide bulantılarında, soğuk algınlığndaı, sindirim sorunlarında ve öksürük üzerinde son derece etkileri olan zencefilin faydalarını daha yakından inceleyelim.
Çoğunlukla Güneydoğu Asya, Hindistan, Malezya gibi tropikal iklime sahip bölgelerde yetişen zencefil yurdumuzda yetişmemektedir. Ama yine de taze zencefili marketlerden tüm yıl boyu temin edebilmekteyiz. Serin ve kuru ortamda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklandığında ise bir kaç hafta boyunca tazeliğini korur.

24 Şubat 2018 Cumartesi

Turpun Faydaları


Turp en iyi bildiğimiz yiyeceklerden biridir. Genellikle kışın soframızdan eksik etmeyiz. Turp çiğ olarak, pişirilerek ya da turşusu yapılarak yenmektedir. Turp tohumlarından elde edilen yağlarda kullanılmaktadır. Turp meyvesinden başka yaprakları, çiçekleri ve tohumları da şifa kaynağı olarak da kullanılabilmektedir. yani Turp; tohumu, kökü ve yaprağı ile beraber tam bir şifa kaynağıdır. Turp soğanla birlikte yendiğinde gaz problemi olmayacağı için herkese tavsiye edilebilir.

23 Şubat 2018 Cuma

Maydanozu Tanıyor ve Biliyormuyuz?

Maydonozu sanırım hepimiz biliyoruz. Oldukça besleyici olan maydanozu yıl boyunca bulabilirsiniz. Maydanoz, dünyanın en popüler bitkilerindendir. Maydanoz kereviz ile ilişkili bir ottur. Doğranmış taze maydanoz içerisinde bulunan vitamin ve minarelleri bilseydiniz sofranızdan eksik etmezdiniz. Sizlere sürpriz gelecek içerik hakkından bilgi vermek istiyoruz: Vitamin K,  vitamin C, vitamin A, folat, demir, bakır, potasyum, magnezyum, lif, kalsiyum, manganez, fosfor, çinko, vitamin B.

19 Şubat 2018 Pazartesi

Enginarın Faydaları


Enginar kış aylarında tüketilen popüler bir besin kaynağıdır. Daha çok Akdeniz’de yetişen ve sağlık açısından birçok faydası olan bir sebzedir. Enginarın 0.5 uzunluğunda yaprakları vardır ve 1-2 metreye kadar uzayabilir. Otantik görünümlü açık pembe çiçekleri ve yenilebilir tohumlara sahiptir.
Enginar C ve K vitamini içerir.  Enginar düzenli olarak tüketildiğinde bünyenin ihtiyaç duyduğu magnezyum, çinko, demir, potasyumu sağlar. Bunun yanında bünyenin lif ihtiyacını ciddi anlamda giderir, kalsiyum açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Bitki yapraklarının karaciğer hastalığı durumlarında etkili olduğu kanıtlanmıştır.

17 Şubat 2018 Cumartesi

Ihlamurun Faydaları



Ihlamuru hepimiz bilmekteyiz ve günlük yaşantımızda kullanmaktayız. Ihlamur halk hekimleri tarafından yüzyıllardır sağlık sorunlarını tedavi etmek adına kullanılmaktadır. Ihlamurun çiçekleri, yaprakları ve odunsu gövdeleri tıbbi amaçlar için kullanılan parçalarıdır. Ihlamur çiçeğinde aktif olarak flavonoidler, uçucu yağlar ve musilaj gibi bileşikler bulunmaktadır. Ayrıca büzücü olarak hareket edebilen tanen de bulunmaktadır. Ihlamur bu tanen sayesinde kas kasılmalarının azalmasında yardımcı olmaktadır.

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu ağacı, yaz kış yapraklarını dökmeyen, sürekli yeşil olan, yaz aylarında yeşil renkli çiçekler açan, siyah boynuz şeklinde meyvelere sahip bir ağaçtır.
Keçiboynuzunun faydaları arasında; kemik erimesine iyi gelmesi, balgam söktürücü olması, kansızlığa fayda sağlaması sayılabilir. Yaprakları genellikle sert ve koyu yeşil olup sıcak bölgelerde, ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Çeşitli şekerler, A, B, E vitaminleri, karbonhidratlar, yağ, trigosol, selüloz, kalsiyum, potasyum, fosfor, tanen ve azotlu bileşikler içermektedir. Halk arasında harnup, ballıbaba, carob, kaluş, carobe, meluk, ballıboynuz adıyla da bilinmektedir. Faydalarını sıralarsak;
1.            Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
2.            Akciğer kanserini büyük ölçüde önleme gücüne sahip olduğu gibi mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir.

Fesleğen | Reyhan | Peslan

Bir çoğumuz güzel kokusu için evlerimizde saklılarda besler, büyütürüz. Peki fesleğenin ne olduğunu biliyormuyuz.???
 Köylerde Reyhan (fesleğen) kokusu için bahçelerde ve avlularda yetiştirilir. Çoğu kişi sadece koklar. Şifası bilinmez. Halbuki reyhan soğuk rahatsızlıkları, anne sütü artıcı etkileriyle eve içinde bulunan bir şifa kaynağıdır. Bilinen  bir yan etkisi yoktur.

Şifası

Boğmaca : Fesleğen kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Öksürük, Nezle : Reyhan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak özellikle eski çağlarda Çin, Yunanlılar, Romalılar, Hindular ve Babilliler tarafından  bağırsak solucanları ve parazitleri atılması için kullanılmıştır.
Sarımsak yaklaşık olarak 60 tür mantar çeşitlerini, 20 tür bakteri çeşitlerini ve en güçlü virüslerin bile öldürülmesinde etkilidir.  Bu parazitleri öldürüyor ve ikincil mantar enfeksiyonlarının kontrolünde, hafifçe eleme uyarıcı ise detoks ve parazit toksinlerin neden olduğu oksidasyona karşı korunması için antioksidan özelliklere sahip bir geçmişe sahiptir. Bu parazitleri öldürmede aktif bileşikler olan allicin ve ajoene sarımsak bünyesinde bol miktarlarda bulunmaktadır. Sarımsak bağırsaklarda meydana gelen ve besin zehirlenmelerine sebebiyet veren bakterileri öldürmekte 100 kat etkili antibiyotiklerden biri olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

Adaçayının Faydaları

Yurdumuzda Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. İzmir Bölgesinde ise tarımı yapılmaktadır. Adaçayının Latince adı Salvia’dır. Latince bu isim iyileştirici anlamında kullanılır. Adaçayının 90’a yakın çeşidi olduğu göz önüne alınırsa Akdeniz ve Ege Bölgesinin kıyı kesimlerinde olduğu kadar batı Anadoluda’da bu bitkinin doğal olarak yetişmesi normaldir. Adaçayı bitkisinin en çok kullanılan üç türü vardır. Bunlar Tıbbi adaçayı, Ayıkulağı ve Anadolu Adaçayı‘dır. Bahçelerde ve Ege’nin kıyı bölgelerinde tarımıda yapılmaktadır.

15 Şubat 2018 Perşembe

Kara Yılan Otu

Önce şunu belirtelim kara yılan otu bir bitkidir. Kadın hastalıkları üzerindeki etkileri ile bilinen karayılan otunun şifası köklerinden gelmektedir. Çok eskilerden beri sadece kökleri kullanılarak veya farklı şifalı bitkiler ile karıştırılarak yapılan bitkisel ilaçlar ile birçok hastalığa bitkisel tedavi yapılır. Karayılan otu; menapoz semptomları, pms sendromu, ağrılı regl dönemi, akne, anksiyete, romatizma, ateş, boğaz kuruluğu, öksürük ve osteoporoz tedavilerinde kullanılmaktadır.

Karayılan Otunun Faydalarından Bazıları:

  • Adet dönemi rahatsızlıkları başta olmak üzere, kadın hastalıklarına karşı tedavi edici etkileri bulunur.
  • Adet düzensizliğini önler, adet döngüsünü düzene sokar.

Alıç Bitkisi

Alıçı bilmeyenimiz yoktur. büyüklerimiz alıcı toplar ipe dizerlerdi. Onlar neyin faydalı olduğunu kuşkusuz bilirlerdi. Şifalı bitkiler dendiğinde akıllara gelen ilk bitkilerden biri de kalp sağlığı üzerindeki etkileri ile alıç bitkisidir. Kurusu, çiçeği vs..farklı farklı türlerde bulunarak tüketilebilir. Şifalı mı şifalı bitkiler arasındadır. köylerimiz bir çoğunda hepimiz görmüşüzdür alıcı. Peki faydasını hepimiz biliyormuyuz.

Alıç meyvesinin faydalarından bazıları:

  • Alıç kalp dostu şifalı bitkiler arasındadır. Özellikle inme, felç vb.. durumlara karşı kalbi korur; kalbin direncini arttırır.
  • Alıç, kalp ritmini düzenler.
  • Dolaşım sistemi faaliyetlerini düzenleyerek, tüm faaliyetlerin olağan seyrini korur.

Çörekotu


Şifalı bitkiler içinde çörekotu en başta yerini almaktadır. Öyle ki; çörekotu için derman olmadığı dert yok der büyüklerimiz. Hatta; Efendimiz (S.A.V.) birçok hadis-i şerifinde çörekotu bitkisini övmüş, kullanılmasını tavsiye buyurmuştur. Bu hadislerden birisi şu şekildedir: "Çörekotunu kullanın, kullanmaya devam edin. Çünkü onda ölümden başka her derde deva vardır." buyurmuştur.

28 Mayıs 2017 Pazar

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Son Yıllarda Ülkemizde De Kullanılan Yeşilçay Çin ve Hindistan’da yıllardır tüketilen ve faydaları bilinen bir çay türüdür. Dünya genelinde sudan sonra en çok içilen içecek olarak bilinmektedir. Tüketilen çayın %78’i siyah çay iken %20’si yeşil çaydır. Yeşilçayın kullanımı hemen hemen 5000 yıl öncesine kadar dayanır, yani M.Ö. 3000 yılına kadar….Çin imparatoru tarafından bulunmuş bir çay olduğu söylenmektedir. Beyni koruması, diş çürüklerini önlemesi kadar birçok faydası bulunan yeşil çay, zayıflamak için de kullanılmakta, Kilo vermeye etkisinin yanı sıra, son zamanlarda kansere karşı da etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlaması yeşil çayın faydaları arasındadır.

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Yeşilçay güçlü bir antioksidandır. Yeşil çayın içerdiği maddeler diş sağlığına fayda sağlar, çürük oluşumuna neden olan bakterilere etki ederek çürümeleri engeller. Aynı zamanda ağız kokusunun azalmasını da sağlar.dünyada yapılan araştırmalar yeşil çay içen kişilerin şeker hastalığına yakalanma oranının % 42 daha düşük olduğu bulgularına ulaşmışlardır.
Kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki en büyük ölüm nedenleri arasındadır. Bu şifalı çay, kalp hastalıklarına yakalanma riskini de düşürdüğü yönünde bir eğilim oluşmuştur.Karaciğere fayda sağladığı da bilinmektedir..