Turp en iyi bildiğimiz yiyeceklerden biridir. Genellikle kışın soframızdan eksik etmeyiz. Turp çiğ olarak, pişirilerek ya da turşusu
yapılarak yenmektedir. Turp tohumlarından elde edilen yağlarda
kullanılmaktadır. Turp meyvesinden başka yaprakları, çiçekleri ve
tohumları da şifa kaynağı olarak da kullanılabilmektedir. yani Turp; tohumu, kökü ve yaprağı ile beraber tam bir şifa kaynağıdır. Turp soğanla
birlikte yendiğinde gaz problemi olmayacağı için herkese tavsiye edilebilir.
Büyük ve küçük
turp adı altında genel olarak sınıflandırılmaktadır. Büyük turpun içeriğinin
yüzde 85 ini su yüzde 15 lik kısmını ise mineraller oluşturmaktadır. Küçük turp‘ta
bu oran yüzde 50 yüzde 50 olduğundan, küçük turp daha faydalıdır.
Turp mukus ve
balgam üzerinde çözücü özelliğe sahip bir uçucu içermektedir. Ayrıca sindirim
sıvılarının salgılanmasına yardımcı olan değerli enzimleri de içerir. Havuç
suyu ile birlikte harmanlanmış turp suyu vücut
temizliğine ve sindirim sisteminin daha güçlü olmasında fayda sağlar. Aynı
zamanda solunum organlarını da geliştirerek daha rahat nefes alış verişi
yapmamızı sağlar.
Turp’un
Hastalıklar Üzerindeki Etkiler ve İçeriği
Turp karaciğer ve
mide hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Kandaki oksijen
kaynaklarının artmasını sağlar. Sarılık tedavisinde kırmızı kan
hücrelerinin yok edilmesinde yardımcı olur. Bu konuda siyah turp daha
etkili olabilmektedir.
Genel
olarak turp solunum bozukluklarını rahatlatır, bronşit, ateş, astım, idrar
enfeksiyonları, böbrek bozuklukları, kabızlık, hemoroid, karaciğer ve safra
kesesi problemleri, cilt bozukluklarını ve birçok kanser gibi
hastalıkları ve olumsuzlukları tedavi edilmesinde içeriği sayesinde yardımcı olur.
Aynı zamanda zayıflamak isteyenlerinde diyet listelerinde rahatlıkla
kullanacağı bir besin kaynağıdır.
İçeriğinde Yağ ve kolesterol oranları oldukça düşük
olan bu besin kaynağımız B2 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini
ve C vitamini açısından zengindir. Aynı
zamanda kalsiyum, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, diyet için gerekli
lifler, potasyum, klor, silikon, sodyum ve kükürt ihtiyaçlarımızı da karşılar.
Turpun Yan
Etkileri
Normalde
bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak mide rahatsızlıkğı olanlarda
yanma ve gaz yapabilir.Hazmı zor olan turbun yaprağı ile beraber tüketilmesi hazmı
kolaylaştırır.
Turpun Faydaları:
Eklem yerleri iltihabı : Eklem romatizması ve iltihabı
olanların iyice çiğneyerek uzun süre turp yemeleri faydalı olur.
Öksürük, bronşit : Turp pişirilip
yenirse öksürüğe ve bronşite çok faydalıdır. Rendelenip kavrulan turbun suyu
bal ile tatlandırılarak içilmelidir.
İdrar söktürücü : Turp salata olarak yenmeye
devam edilir.
Vücuda kuvvet verici : Turp tohumları övülüp balla
macun yapılarak yenmeye devam edilir.
Karaciğer temizler, öd söktürür : Her gün 1 çay bardağı turp
suyu (rendelenip ve bekletilerek turp suyu çıkartılabilir) balla
tatlandırılarak içilir.
Yaraları iyileştirir : Turp tohumu sirke ile
kaynatılıp balla krem yapılır, yaralara sürülür.
Saçlara kuvvet verir : Turp, uzun süre sarımsakla
beraber yenmeye devam edilirse saçları kuvvetlendirir, dökülmesini önler.
Böbrek taşlarını döker : Siyah turp, rendelenir
suda bekletilir, balla karıştırılarak aç karna içilir. (15 günden fazla içmek
böbreğe zararlıdır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder