Soğan
hepimizin evinden eksik olmayan hemen hemen her yemekte kullanılan, evlerimizin
vazgeçilmezleri arasında en başta bulunan eksikliğini her zaman hissettiğimiz
bir sebzedir. Keskin ve güçlü kokusu sayesinde bazı insanlar yemeyi sevmese de
yemekten çekinse bile faydaları tartışılmaz bir bitkidir. Yaz aylarında taze
olan bitki, kış aylarında ise kuru olarak yemeklerimizin yanında
salatalarımızda da yerlerini alırlar. Sarı soğan daha az acı olması, kırmızı
olan çokça bulunması, mor olan ise acı olması sebepleriyle tercih edilir.
Ayrıca hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilmektedir. Dünyanın pek çok yerinde
yemeklerde, salatalarda oldukça popülerdir. Bu şifalı bitkinin suyu da pek çok
derde devadır. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz soğanın suyu veya kürü
farklı şekilde uygulanırsa oldukça faydalıdır
Zambakgiller ailesindendir. Yumrusu ve yeşil
yaprakları kullanılan, keskin kokulu, acı bir otsu bitkidir. 40-80 cm.
kadar boylanabilen soğan, türlerine göre iki ya da çok yıllık sebze türü bir
bitkidir. Uzun bir sapın tepesinde, Mayıs-Temmuz aylarında açan beyaz veya
bazen leylak renginde küçük çiçeklerden oluşan top şeklinde bir çiçek salkımı
olur. Bitkinin birinci yılının ortalarında yapraklarının dip bölümü
şişkinleşerek toprağın içinde bir baş oluşturur. Bu baş zamanla büyür ve dış
kabukları kurur. Toprağı kazılıp sökülen başlara kuru soğan adı verilir.
Soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler (sakkaroz,
glikoz ve fruktoz), fermentler, aminoasitler, demir, A, B ve bol miktarda C
vitamini bulunur. Uçucu yağının içinde bulunan propil alliin maddesi, gözleri
yakar ve yaşartır. Yeşil ya da kuru soğan, çeşni vermek üzere salatalara,
yemeklere, peynir ve sandviçlere katılır. Ayrıca soğan çorbası ve yahnisi gibi
yemekleri yapılır. Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir.
Faydaları
Yaşlanmayı geciktirir, cidimizi güzelleştirir.
İdrar söktürücüdür. Bedendeki toksinlerin atılmasında
ve kanın temizlenmesinde etkili olur.
İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
Hafif müshil etkisi vardır.
C vitamini yönünden zengin olduğu için bedenin savunma
sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığının atlatılmasında ve yüksek ateşin
düşürülmesinde oldukça etkilidir.
Araştırmalara göre, soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner
damarları genişlettiği ileri sürülmektedir.
Yeşil ya da kuru soğan, çiğ ya da pişmiş olarak ve günlük
diyete katılarak olabildiğince bol yenmelidir.
Dıştan Uygulanması
Ayrıca soğan böcek ve arı sokmalarında iyileştiricidir.
Çıbanların baş vermesini ve iyileşmesinin hızlanmasını
sağlar.
Arı ve böcek sokmalarında, önce sokma yerinde iğne varsa
çıkarılır ve sokma yerine kesik kuru soğan dilimleri bastırılır. Çıbanların
başına da yarım kuru soğan bastırılır. Böylece soğan buralardaki yangı ve
şişkinliği geçirir, iyileşmeyi hızlandırır.
SOĞAN
SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Demir, potasyum, magnezyum gibi önemli
bileşiklerin yanı sıra önemli glikositler içerir. Ayrıca A, B, C, D vitaminleri
ve florür ile kalsiyumda içermektedir. Antibiyotik özelliği olduğunu ise
bilmeyen yoktur. Parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için zerdeçal ile
karıştırılarak kullanılabilir. Belli derecelerdeki çok yoğun olmayan yanıkların
iyileşmesinde de şifa sağlar. Bu tip durumlar için kompres olarak
uygulanmalıdır. Ayrıca iştahı açar, kalbi güçlendirir yani kalp dostudur.
Gözdeki katarakt rahatsızlığı için de tüketilmelidir. Boğazı kuvvetlendirir ve
ses tellerine fayda sağlayarak sesi güzelleştirir. Duyma sistemini
kuvvetlendirmesi de faydaları arasındadır. Çiğ ya da pişmiş tüketildiğinde
vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kandaki pıhtılaşmayı önler,
arterleri güçlendirir.
Uyuyamamaktan mı yakınıyorsunuz? Rahat
ve deliksiz bir uyku için soğan suyu içebilirsiniz. Bu
şifalı bitkinin suyu sayesinde rahat bir uykunuz olacaktır. Kolesterolü
düzenlemeye yardım eder. Antikanser özelliği sayesinde kansere karşı da korur.
Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığı önler. Kan dolaşımını arttırır.
Görüldüğü gibi bitkinin kendisinin sağlık
için büyük fayda sağlamasının yanında suyu da oldukça faydalıdır. Bu şifalı su
ile hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.
ADET DÜZENSİZLİĞİ VE
POLİSTİK OVER’A KARŞI SOĞAN SUYU!
Bu şifalı bitkinin suyunun bilinen en büyük
faydalarından birisi adet düzensizliğini önlemesi ve polistik over’a fayda
sağlamasıdır. Eğer adet düzensizliği varsa yani regl kanamaları düzenli değilse
mutlaka 15 gün kadar bir süre kaynatarak soğan
suyu içmelisiniz. Faydasını mutlaka göreceksiniz.
SOĞAN SUYU İLE
KEMİKLERİNİZ GÜÇLENİR!
Sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmayı
sağlar, kemikleri güçlendirir. Yapılan çalışmalarda içerisindeki maddelerden
dolayı kemikleri koruduğu ortaya çıkmıştır. Osteoporoz için faydalıdır.
Özellikle menopoz dönemindeki kadınları kemik erimesinden korur.
SOĞUK GÜNLERİN
KORUYUCUSU!
Şu soğuk kış günlerinde mutlaka tüketmeniz
gereken başlıca sebzeler arasındadır. Havaların soğumasıyla birlikte mutlaka bu
şifalı bitkiyi tüketmeye dikkat edin. Soğan suyu ile birlikte vücudunuzu
bakterilere ve virüslere karşı koruyacak ve hasta olmaktan bir nebze olsun
kurtulacaksınız. Bal ve limon ile geleneksel bitkinin suyu
uygulaması hazırlayabilir ve şifaya kavuşabilirsiniz. Balgam söktürücü,
öksürük iyileştirici özellikleri de vardır. Sinüzit, farenjit, larenjit ve
bronşit gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına büyük şifa sağlar. Soğuk
algınlığı, bronşit ve solunum yollarındaki tıkanıklıklar için de şifa sağlar.
Bu şifalı bitki gibi sarımsak da kış günlerinde büyük fayda sağlar. Sarımsak da
bolca tüketilmelidir.
SOĞAN SUYU İDRAR
YOLU ENFEKSİYONUNA İYİ GELİR!
İdrar yolu enfeksiyonu hayatı olumsuz
etkiler. İdrar yaparken idrar yolları yanar ve insanların canı acır. Bunu
önlemek için orta boy bir soğanın üzerine 2 bardak su ekleyin. Neredeyse
suyun yarısı buharlaşana kadar soğanla birlikte suyu kaynatın. Soğanı alın ve soğan suyu ılınınca 1 bardak için.
Bu şekilde idrar yollarının enfeksiyonuna ve yanma hissine karşı fayda
bulabilirsiniz.
SİVİLCELERDEN
KURTULMA VAKTİ!
Ciltteki yaralar, akneler, sivilceler için de oldukça
faydalıdır. Özellikle ciltte oluşan ve istenmeyen sivilceler için 1 çay kaşığı
bal, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1/4 çay bardağı soğan
suyu ile karıştırılır. Tüm malzemeler iyice birbirine karıştıktan
sonra cilde sürülür. 15 dakika sonra karışımın uygulandığı bölge güzelce
yıkanır. Haftada bir kez iki hafta bu karışım art arda denenebilir. Bu şekilde
sivilcelerin azaldığı görülür.
UZUN SAÇLARA MI
SAHİP OLMAK İSTİYORSUNUZ?
Saçlarınızın kolay uzamasını ve bakımlı
olmasını mı istiyorsunuz? Genellikle bayanlar saçlarının kolay uzamadığından
yakınırlar. Çeşitli yöntemlerle saçlarını kolay uzatmaya çalışırlar. İşte soğan
suyu da bu yöntemlerden biridir. Yapılan araştırmalara göre haftada iki kez
saçlarınızı soğan suyu ile yıkarsanız saçlarınızın çabuk uzayacağı sonucuna
varılmıştır.
SAÇ DÖKÜLMESİNE
KARŞI DA ETKİLİ!
Birçok kişi saçlarının dökülmesine üzülür.
Saçlarınızın dökülmesini engellemenin birçok yolu vardır. Soğan suyu da bu
yollardan biridir. Yapılan bir araştırmaya göre haftada iki kez saçlar soğan
suyu ile yıkanırsa saç dökülmesinin önleneceği sonucuna varılmıştır. Saçların
bu şekilde yıkanmasına 2 ay boyunca devam edilmelidir. Hem maliyeti az hemde
pratik olmasının yanında saçların dökülmesini de önler. Ayrıca bu şekilde
saçlarınızdaki kepek oluşumunu de engelleyebilirsiniz.
SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI FORMÜL 1!
1 çorba kaşığı bal ile 1/4 fincan soğan
suyunu iyice karıştırın. Bu karışımı her gün yeyin veya saçlarınıza 15 dakika
boyunca masaj yaparak uygulayın. Yarım saat beklettikten sonra saçınızı
yıkayın.
SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI FORMÜL 2!
1 litre kaynamış suyun içine 4 adet orta boy
soğanı doğrayın. 10 dakika daha bu şekilde kaynatın. Soğumaya bırakın. Saçınızı
şampuanladıktan sonra durulamak için bu suyu kullanın. 1 ay boyunca belirli
aralıklarla bu formülü deneyin. Farkı göreceksiniz. Saç dökülmeniz azalacak ve
saç telleriniz kalınlaşacak.
SOĞAN SUYU
ZARARLARI!
Bu şifalı bitkinin suyu faydaları yanında
bazı istenmeyen yönleri de olabilir. Bu şifalı bitkinin suyunu veya kendisini
tüketerek ağız kokusuna sahip olabilirsiniz, istenmeyen bir nefesiniz olabilir.
Hele hele dışarı çıkacaksanız çoğunlukla bu bitkiyi ya da sarımsağı yemek
istemezsiniz. Diğer insanların ağız kokusuyla rahatsız olmasını istemezsiniz.
Dışarı çıkmadan soğan tüketirseniz, dişlerinizi fırçalayarak ya da ağzınıza
birkaç diş karanfil atarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Bu etkili
bitkiyi yemek istememenin bir nedeni de mide ağrısı çektirmesidir.
Yedikten sonra midesi rahatsız olan kişiler mide ağrısı çekebilir. Bunun için
de bizim önerimiz bu kokulu bitkiyi salataya ilk olarak doğradıktan sonra biraz
suda bekletmenizdir. Böylece bitkinin acısı biraz olsun geçecektir.
Aşırı tüketildiğinde bulantı ve kusmaya neden
olabilir. Bazı ciltlere uygulandığında tahriş edebilir, bu yüzden öncelikle
cildin küçük bir kısmına uygulanıp test edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder