Sayfalar

4 Mayıs 2023 Perşembe

Papatya Çayının Faydaları

    Papatyayı bilmeyenimiz yoktur. baharın gelişini gösterir bize. hepimizin çok iyi bildiği papatya doğanın bize sunduğu nimettir. Yaşarken farkında olmadığımız birçok bitki bizler için doğal şifa kaynaklarıdır. Papatya da bunlardan birisidir. Çay olarak da tüketilebilmesi sebebiyle vücuda birçok fayda sağlar.

  


 Özellikle bayanlar için faydaları çoktur. Pek çok bayanın regl dönemlerinde depresif olduğu bilinir.. Regl dönemleri boyunca her gün tok karnına demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.  Papatya, bayanların regl dönemlerini rahat ve huzurlu geçirebilmeleri için önemli bir bitkidir. Papatya çayı sayesinde sindirim sisteminin rahatlaması, kadınların adet (regl) dönemlerindeki ağrılarının giderilmesi sağlanabilir. 

    Ayrıca papatya çayı iştah açar, hemoroid (basur) tedavisinde de kullanılabilir. Bu şifalı bitkinin çayı gargara yapılmak suretiyle kullanılarak boğaz ağrıları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Diş ağrıları için ve uykusuzluğa karşı da çayı faydalıdır. Papatya çayının faydaları şu şekildedir;

- Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır
- Romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır
- Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir
- Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak kullanılır
- Gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır
- Sabah bulantılarını hafifletir
- Alerji belirtilerini azaltır
- Stresi azaltır
- Mide kasılmalarını engeller
- Kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar
- Bağırsak sorunlarını giderir
- Bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
- Kasları gevşetir, krampları azaltır
- Bağırsak hareketini arttırır
- Diş eti hastalıklarını önler
- Ağız iltihaplarını iyileştirir
- Sakinleştirir
- Karaciğeri çalıştırır
- Adet dönemi kasılmalarını hafifletir
- Sırt ve bel ağrılarını hafifletir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Boğaz ağrısını alır
- Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır

                        Papatyanın Diğer Faydalı Kullanım Şekilleri

    

Papatya, arpacık tedavisinde 1 çay bardağı kaynak suya, 1 kahve kaşığı ufalanmış çiçeği konularak fayda sağlanabilir. 15 dakika bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya, küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne konur. Pamuk, soğudukça yenisi ile değiştirilir. Göz çapaklanması için ise bu su ile gözler silinir.

    Bağırsak gazları, hazımsızlık ve idrar söktürücü etkileri de olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 3 çay kaşığı bitki fincana konur ve üzerine kaynar su dökülür, üzeri kapanarak 5-10 dk. demlenir. Yudum yudum içilmesi önerilir.

    Bağırsak solucanlarını dökme etkisi olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı papatya atılır, 10 dk. demlendikten sonra içilir. Bu tedaviye sabah akşam olmak üzere 4-6 hafta devam edilir. Son iki üç haftada çaya aynı miktarda sinameki müshil olarak katılır.

    Papatyanın tek başına romatizma tedavisinde etkisi olmasa da içine nane ile beraber zeytinyağına koyularak elde edilen karışım, romatizma ağrısı olan yere yedirerek masaj yapılır. Bitki, kekik, nane, ıhlamurla beraber kaynatılıp içilirse bu içecek de romatizmaya iyi gelir.

    Mide ülseri ve yanması olanlarda papatya çayı kullanımı

    Mide ülseri şikayetiolanlar, papatyayı rahatlıkla bitkisel çay olarak içebilirler. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa bisabolol maddesi ülsere karşı (antiulcer) etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkisini göstermektedir.

    Karaciğerin arındırılmasında papatya çayının kullanımı

    

Yapraklarında ve saplarında bulunan azulene maddesi de mide ülserine karşı etkilidir. Özellikle kır papatyasının yapraklarında ve saplarında bulunan apigenin maddesi, bayanların regl dönemlerindeki depresif durumlarına karşı etkili olan birkaç etkin maddeden biridir. Karaciğeri koruyan herniarin maddesi kır papatyasının tipik etkin maddelerinden biridir. Ayrıca, karaciğerin arındırılmasındaki rolü sinapic asitten kaynaklanmaktadır. Kır papatyasının zaman zaman bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkin rol oynamaktadır.

    Sağlıklı diş etleri için papatya çayı faydalıdır

    Bir su bardağı suda bir tutam (4-5 gram) kır papatyasını beş dakika hafif ateşte demleyiniz ve süzünüz. Ilıdıktan sonra diş fırçanızı içine daldırarak dişlerinizi fırçalayınız (diş macunuyla önceden fırçalamadan). Ara ara da diş etlerinize fazla bastırmadan hafif hafif fırçalayınız. Demlediğiniz papatya çayı bir defalık kullanım içindir. Ayda iki-üç defa uygulamanız sağlıklı diş etlerine kavuşmakta size yardımcı olacaktır.

    Sinüzite karşı papatya çayı iyi geliyor

    

Tencerede yaklaşık yarım litre suyu kaynama noktasına getiriniz. 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı veya dört poşet papatyayı hafif hafif kaynamakta olan suyun içine atınız. Başınızı havluyla örterek, yüzünüzü buharına tutunuz ve burnunuzdan nefes alıp veriniz. Arada ağzınızdan da nefes alıp veriniz. Bu uygulamayı beş dakika boyunca sürdürünüz. Beş dakika tamamlandıktan Sonra yarım saat ara verip tekrar beş dakika aynı şekilde başınızı havluyla örterek uygulayınız. Ertesi gün aynı şekilde beş dakika uygulayıp yarım saat ara veriniz ve tekrar beş dakika uygulayınız.

    Akıntının gelmeye başladığı gün, üç gün ara veriniz. Bazı durumlarda ilk günün ilk beşinci dakikasında akıntı gelmeye başlar. Bazı durumlardaysa ikinci veya daha sonraki günlerde akıntı gelmeye başlar. Yeterli rahatlama sağlandıktan sonra ileri tarihlerde zaman zaman uygulamaya devam edebilirsiniz.

    Bayanların depresif geçen regl dönemlerine papatya çayı iyi geliyor

    Regl dönemleri boyunca her gün tok karnına, demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, bayanların depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Eğer regl döneminden üç gün önce başlanırsa çok daha etkili olacaktır. Bu kürü uygularken dikkat edilmesi gereken nokta, papatya çayının tok karnına içilmesidir. Öğle veya akşam yemeğinden yarım saat sonra içmek en uygun zamanlama olacaktır.

Papatya çayı nasıl hazırlanır?

İyi bir papatya çayı hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 3-5 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Daha sonra papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ya da bir kaç damla limon ekleyebilirsiniz. Bunun dışında diğer başlıklarda papatya çayının iyi geldiği rahatsızlıklara göre papatya çayının hazırlanışının değiştiğini görebilirsiniz. Rahatsızlığınıza göre papatya çayının hazırlanışı değiştiği için yazının tamamından kendinize ve rahatsızlığınıza uygun hazırlanış şeklini seçebilirsiniz.

Papatya zararları veya yan etkileri

Bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat yağı ve çayı cilde uygulanırken gözlere sürülmemelidir. Ayrıca papatya yağı içilmemelidir, tiroit rahatsızlığı olan kişiler tarafından fazla miktarda kullanılmamalıdır.

Antioksidan zengini yeşil çayların sağlığa gerçekten faydası var mı?


Papatya toplayıp kendiniz çay yapabilir miyiz? Papatyaları mevsiminde siz de toplayabilirsiniz. Çiçekleri tam olarak açtıktan sonra en geç on gün içinde toplanmalıdır. Çok fazla beklemiş veya beyaz çiçek yaprakları kısmen dökülmüş olanları toplamayınız. Araç trafiğinin yoğun olduğu yol kenarlarında yetişenleri tercih etmeyiniz. Kurutacağınız papatyaları, belki tozludur diye kesinlikle yıkamayınız. Bu güler yüzlü çiçekleri topladıktan sonra bir tahta veya bez üzerinde açık havada ve gölgede kurutmak gerekir. Kuruturken, naylon veya benzeri sentetik malzeme üzerine kesinlikle sermeyiniz. Kuruduktan sonra cam kavanozda ve ışık almayan kapalı bir dolapta koruma altına almanız gerektiğini unutmayınız.

Papatya çayını nasıl temin edebilirim

Sinüzite karşı kullanacağınız papatyayı, aktarlardan, eczanelerden veya marketlerden temin edebilirsiniz. Ancak, marketlerde poşet çay türünde satılan papatya çayları yeterli derecede etkili olmamaktadır. Aktarlarda açık olarak satılan kır papatyası hem çok daha ucuz hem de çok daha etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder