Fitoplankton gibi mikroskopik deniz yosunu suda asılı büyür. Dünyanın en büyük bitkilerinden biri olan dev kelp gibi daha büyük olanlar, büyük ölçülere ulaşırlar ve deniz tabanında kökleri olan bir su altı ağacı gibi dururlar. Serbestçe büyüyen ve içinde bulunduğu alana zararlı olabilecek bir yabani ottan farklı olarak deniz yaşamında son derece hayati bir rol oynamaktadır.
8 Nisan 2018 Pazar
Deniz Yosunu
7 Nisan 2018 Cumartesi
Şevketibostan
Bu şifalı bitki, tıbbi kullanımları için 2000 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Asteraceae ailesine aittir ve Akdeniz bölgesi, Avrupa, Batı Asya ve Doğu Amerika’ya özgüdür. Demir, lignan, manganez, potasyum, magnezyum, cnicin ve tanen gibi bileşenlere sahiptir. Tonik, müsilaj, sindirim, febrifüj, emetik, diüretik, anti-inflamatuar, uyarıcı, antidiyareal ve balgam söktürücü gibi tıbbi özelliklere sahiptir. Dünyanın başka yerlerinde bir tür zararlı ot olarak bilinir.
Kapsül, tentür ve çay şeklinde kullanılabilir. Zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Hormon dengesizliğini tedavi etmek için yararlıdır ve dolaşımı artırır. Bu bitki beyne oksijen taşır. Antiseptik olan, iltihaplı dokuyu küçülten ve periferik kan damarlarını genişleten büzücü bileşiklere sahiptir. Büyük bir potasyum kaynağı olduğundan amenore, dismenore, ateş, sarılık, artrit ve solunum alerjileri için kullanılır.
1 Nisan 2018 Pazar
Havuç Nedir? Faydaları Nelerdir?
Havuç
çok fazla tüketilen besinlerin başında gelir. Salatalarda ve yemeklerde yerini
alır. Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak
tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve
salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan
besin kaynakları arasındadır.
Bir
porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2
kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için
çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına
faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve
magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı
şekilde tüketilmemesi gerekir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)