Sayfalar

3 Nisan 2021 Cumartesi

Haşhaş

 

Haşhaş ülkemizde özellikle Afyonkarahisar çevresinde üretimi yapılan bir bitkidir.

Hem yazın hem de kışın ekimi yapılabilmektedir. içerdikleriyle son derece 

faydalıdır. tohumunun rengine göre çoğunlukla beyaz ve viyole renkte çiçek

açmaktadır. Haşhaş, ağrı kesici özelliği ile öne çıkmaktadır.

 

Gelincikler familyasından olan haşhaş, yazların sıcak geçtiği orta miktarda yağış alan bölgeleri seven bir bitki türüdür. Halk arasında uykucu haşhaş olarak da bilinir. Anadolu'da çok uzun dönemdir tarımı yapılan bu bitkinin tohumlarından yenilebilir yağ çıkarılmaktadır.

HAŞHAŞ YAĞI FAYDALARI

Tohumlardan elden edilen haşhaş yağı, oldukça yüksek miktarda omega-3 yağ asidi barındırır.

  • Omega 3 de beyin ile kalp sağlığı için oldukça önem arz etmektedir.
  • Haşhaş yağı, yemeklik olarak da kullanılabilecek kaliteli bitkisel bir yağ türüdür.
  • Tohumlarda bulunan yağ çıkartıldıktan sonra, hayvan yemi olarak kullanılabileceği gibi hayvan sütündeki yağ oranını da arttırır.

HAŞHAŞIN FAYDALARI NELERDİR?

Faydalı bir bitki olan haşhaş, uyuşturucu etkiye sebep olabildiğinden dolayı doktor kontrolünde kullanılmalıdır. faydaları şu şekilde sıralanabilir;

1.    içeriğindeki uyuşturucu etkenlerden dolayı ağrı kesici ilaçların üretiminde kullanılır.

2.    diş ağrılarına karşı son derece etkilidir.

3.    Yapısındaki demir ve çinko sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ön ayak olur.

4.    Barındırdığı 'oleik asit' ile meme kanserine neden olabilecek tetikleyebilecek olumsuzlukları önler.


5.    Aynı zamanda zengin bir lif kaynağı olan bitki, ishale karşı etkilidir ve sindirim sistemini düzenler.

6.    Tohumlarından dolayı kalp sağlığına yarar sağlar.

7.    Uyku problemine iyi gelerek, uyku düzeninin yeniden sağlanmasında yardımcı olur.

8.    İçeriğindeki oleik asit ve diyet lifi ile kolesterolü düşürürken, tansiyonu dengeler.

Ülkemizde haşhaş üretimi yapılan başlıca yerler şu şekildedir;

  • Afyonkarahisar
  • Denizli
  • Konya
  • Uşak
  • Burdur
  • Artvin / Şavşat Balıklı köyü
  • Haşhaş özellikle Afyon bölgesinde çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Henüz daha yeşil bir bitki iken; özellikle yöre halkı haşhaşı yöresel ev yapımı yufkanın içine sararak veya salata olarak yerler. Bu şekilde tüketmek oldukça lezzetlidir. Kozalaklarda oluşan haşhaş hasat yapıldıktan sonra çekilerek katmer, lokur, kete içerisine konularak yenir. çayla oldukça lezzetlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder