Modern tıbbın gelişiminde oldukça büyük katkılar sunan bitkilerin sağlığımız açısından hala pek çok faydasından bahsetmek mümkün. Özellikle dozunda ve doğru yerde kullanıldığında pek çok bitkinin mucizevi etkileri olduğu bilinmektedir. Şifalı bitkiler olarak anılan bitkilerin arasında özellikle kabızlık ve bağırsak problemlerinde gösterdiği olumlu etkilerle öne çıkan sinameki nin faydaları ve ne işe yaradığı sık sık araştırılan konuların başında yer almaktadır.
3 Mayıs 2023 Çarşamba
1 Mayıs 2023 Pazartesi
Aronya Meyvesi ve Faydaları
Üzümsü meyvelerin varlığı ve yabani türlerin insan beslenmesinde yer aldığı bilinmektedir. Ülkemizde ticareti yapılmak üzere ilk kez 1970’li yıllarda çilek üretilmeye başlanmış ardından diğer üzümsü meyveler hakkında araştırmalar Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde yapılmıştır. Üzümsü meyveler halk tarafından toplanıp tüketilmekte ve yerel pazarlarda satılmaktadır.
Yapılan araştırmalarda üzümsü bir meyve olan Aronyanın Kuzey Amerika menşeili olduğu tespit edilmiştir. Sağlık yönünden birçok faydasının olma olasılığı Almanya’dan sonra Rusya’ya getirilip yetiştirilmeye başlamasına vesile olmuştur. 1940’lardan itibaren Rusya’da yaygın olarak üretiliyor olmasına karşılık 1950’lerde Avrupa’nın doğusunda ticari amaçla yetiştirilmektedir.
Zerdeçalın Faydaları
Zerdeçal, kullanıldığında yemeklere ve içeceklere rengini vermesiyle dikkat çeken bir bitkidir. Turuncu-sarı renkli bu baharatın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya’dan gelen, bu bölgelerde yüzyıllardır mutfakta, kozmetikte, tekstilde ve geleneksel tıpta kullanılan bir baharattır. Altın renkli bu baharat, aslında çiçekli bir bitkinin köküdür. İltihap önleyici özelliğiyle öne çıkan zerdeçalın ana maddesi ona rengini de veren kurkumindir.
Bir antioksidan deposu olan zerdeçal, potasyum ve demir zenginidir. Anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. zerdeçalın artrit, göz hastalıkları, kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalıkta etkili olduğu bilinir. Ancak zerdeçalı takviye gıda olarak değil, baharat olarak yiyecek ve içeceklerinizle tüketmeye özen gösterin. Zerdeçalın faydaları şöyle açıklanabilir:
İnflamasyon; bakteri, virüs ve yaralanmaların neden olduğu hasarları onardığı ve zararlı istilacılarla savaştığı için aslında vücuda yararlı bir süreçtir. Ancak iltihap süresinin uzaması ve kronik hale gelmesi, özellikle kalp hastalıkları ve kanser gibi durumlarda büyük sorun teşkil etmesi anlamına gelir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, vücuttaki inflamatuvar süresinin uzamasının önüne geçer. Ayrıca iltihaplanmayı başlatan kimyasalların önüne geçer. Kurkuminin artrirt, pankreatit ve bazı mide rahatsızlıklarını hafiflettiğine dair araştırmalar sürüyor.