Sayfalar

9 Nisan 2021 Cuma

İğdenin Faydaları

 

İğde ağacını herhalde hepimiz tanırız. İğde ağacının yaprakları soluk yeşil renge sahiptir. Yaprakların arasında çıkan iğde meyvesi sarı ya da kahverengi renkli ve kabukludur. Ağacı dikenlidir. Meyveler olgunlaştığında kabukları kolayca soyulur ve altından ağızda dağılan unumsu yumuşak bir doku çıkar. Baharda mayıs ayında ağaç çiçek açtığında iğde ağacı çok güzel koku yayar. Koklamaya doyamazsınız. Meyvelerini de Eylül de tüketmeye başlarız.


İğde ağacı kökünde azot depolayabilme özelliğine sahip olduğundan verimsiz topraklarda da yetişir. Ülkemizde özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen (hemen hemen her bölgede yetiştirilmektedir) iğdenin böbrek rahatsızlıklarından damar sertliğine pek çok faydası vardır.

 

A, C ve E vitaminleri, flavanoidler ve diğer biyoaktif bileşiklerde çok zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Aynı zamanda, bir meyve için oldukça alışılmadık olan zengin bir esansiyel yağ asitleri kaynağıdır. iğde ağacının meyveleri, yaprağı ve çiçekleri tüketilebilir. İğde genellikle dalından koparılarak taze taze tüketilir. Kış mevsiminde tüketmek için toplanan iğdeler güneş almayan bir ortamda kurutulur ve muhafaza edilebilir. Yaprakları ile birlikte yapılan çayı hem hoş bir aromaya sahiptir. faydalı bileşenleri ile soğuk algınlıklarına karşı vücudu korur. İğdenin kabukları soyulup su ve şeker eklenerek kaynatıldığında lezzetli bir şerbet elde edilebilir.

İğdenin reçeli ve marmelatı da yapılabilir. İğde ağacının meyvesi, çiçekleri ve yaprakları kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Faydalarına gelince;


İğde, tam bir vitamin deposudur. Yüksek oranda C vitamini içeren iğde, özellikle kış aylarında sık görülen soğuk algınlığı enfeksiyonlarının tedavisine destek olur. C vitamini suda eriyen bir vitamindir ve vücut tarafından depo edilemez. Düzenli olarak iğde tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu C vitamini değerine ulaşabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynayan C vitamini, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasını sağlayarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve tedavi sürecini kısaltır. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığının korunmasına da destek olarak diş ve diş eti rahatsızlıklarının tedavisine katkıda bulunur.

İğde meyvesi, doğadaki tek Omega 7 kaynağıdır. Omega 7 cilt dokusunun temel bir bileşenidir. Cildin nem dengesini düzenler ve hasar gören cilt dokularının onarılmasına yardımcı olur. Cildin kolajen üretimini destekleyerek daha esnek bir yapı kazanmasına yardımcı olur. Uzakdoğu’da asırlardır yara, yanık ve iyileşmeyen cilt hasarlarının tedavisinde kullanılan iğdenin egzama için de faydalı olduğu düşünülür. Omega 7 ayrıca vajinal kuruluk ve göz kuruluğu gibi hastalıkların tedavisini de destekleyici etki gösterebilir.

Yüksek lifli yapısı sayesinde mideyi geç terk ederek uzun süre tokluk hissi yaratır. Zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Mideyi geç terk etmesi aynı zamanda kanda glikozun yavaş yavaş yükselmesini sağlayarak şeker hastalığının tedavisini destekleyici rol oynar. Bağırsak hacmini artırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık gibi problemlerin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzenlenmesine yardımcı olan iğde kolesterolün düşürülmesine destek olur.

İğdedeki bazı fenol bileşenler midenin hazmetme kabiliyetini artırır. Mide iç dokusunu güçlendirerek gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisine destek olur. Ayrıca mide bulantısı ve kusmaya iyi gelebilir.

Akciğer bronşlarındaki iltihaplanmalar üzerinde de etkili olan iğde, nezle ve bronşit gibi soğuk algınlıklarının tedavisini destekleyebilir. Antienflamatuar özelliği sayesinde iltihapları önleyerek akut ve kronik bronşitin semptomlarını azaltabilir.

İğdenin en belirgin özelliklerinden biri de ateş düşürücü etkisidir. İçeriğindeki bazı bileşenler yüksek ateş durumunda metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olarak ateşin düşürülmesini destekler.

İğde ile ilgili yapılan araştırmalar afrodizyak etkisi olduğuna işaret etmektedir. Hem erkek hem de kadınlarda cinsel gücü artırıcı etki gösterebilir.


Kendine has bir koku ve aromaya sahip olan iğde aç karnına tüketildiğinde ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olabilir. İğde yaprakları ve çiçeklerini kaynatarak yemeklerden önce ve sabah kalktığınızda tüketebilir, ağız içinde yer alan patojen bakterilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem ağız ve diş sağlığınızı koruyabilir hem de ağız kokusu problemlerinden kurtulabilirsiniz. Özellikle aft, uçuk ve pamukçuk gibi ağız yaralarının tedavisini desteklemek için düzenli olarak iğde tüketebilirsiniz.

İğdenin pek bilinmeyen faydalarından biri de böbrek hastalıkları üzerindeki etkisidir. Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili rol oynayan iğde özellikle böbrek taşı düşüremeyenler için tavsiye edilir. Böbreklerden geçen elektrolit miktarını artırarak daha hızlı çalışmasını destekler ve toksin maddelerin atımını artırır.

Mesane fonksiyonları üzerinde de etkili olan iğde özellikle idrar tutamama sorunu yaşayanların tedavisini destekler.

Nedeni bilinmeyen kronik öksürük tedavisine yardımcı olan iğde, boğazın tahriş olmasını engelleyerek öksürüğün önlenmesini sağlayabilir.

İğde meyvesinden yapılan macun vücuttaki şişlik ve kızarıklıkların tedavisinde kullanılabilir. Antienflamatuar özelliği sayesinde merhem gibi yaraların ve yanıkların üzerine sürülerek yaraların daha çabuk iyileşmesine destek olur.

Kronik ya da akut ishalin tedavisine yardımcıdır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde ishal nedeniyle meydana gelen elektrolit kaybını yerine koyar.

İğde ağacı çiçekleri dikkat bozukluğu üzerinde etkili olabilir. İğde çiçeklerinden çay hazırlayıp düzenli olarak tükettiğinizde daha canlı ve zinde hissetmeniz mümkündür. Ayrıca bu çayın kişiyi dinlendirdiği ve anksiyete ve strese karşı iyi geldiği de söylenebilir.

C vitamini bakımından zengin bir meyve olan iğdeyi kışın tüketmek bünyenin güçlenmesini sağlar. Soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına da destek olur.

İğdenin içeriğinde bol miktarda bulunan omega 7 yağı vücuttaki kalojeni artırarak cildin ve saç köklerindeki hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.

İğde karaciğerdeki toksinleri temizler, kötü kolesterolü (LDL) düşürerek damar sağlığının korunmasına katkı sağlar.

İğde, yemeklerden sonra hazımsızlık sorunu yaşayanlarda mideyi rahatlatır. Sindirime yardımcı olarak metabolizmayı hızlandırır.

Egzamanın etkilerini azaltır.

Yüksek oranda iğde tüketimi kabızlığa neden olabilir. Şeker içeriği yüksek olduğu için günlük kalori tüketimini artırabilir ve kilo aldırabilir. Şeker hastalığı olanların aşırı iğde tüketmemeye özen göstermesi önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder