Sayfalar

6 Nisan 2021 Salı

Narın faydaları

 Nar,bence en güzel ve en lezzetli meyve. Bir çiçek bir ağaca bu kadar  mı yakışır. Nar Çiçeği... 

    

Narın sağlığımıza olan faydası saymakla bitmez. tam anlamıyla mucuzevi bir meyvedir. Nar meyvesi B5, B6, C ve E, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanında zengin potasyum, magnezyum ve folat içerir. Nar taneleri canlı kırmızı tonlarını polifenollerden alır. Bu elementler güçlü antioksidanlardır. Nar, neredeyse bilinen her antioksidanı içerir. Nar lif bakımından da oldukça zengindir; 1 su bardağı nar tanesinde 7 gr lif vardır. Lifli gıdalar kişiyi uzun süre tok tutar, acıkmayı önler, zayıflama üzerinde etkilidir. nar vitamin deposu bir meyvedir. 

    Narın antioksidan, antiviral ve anti-tümör özelliklerine sahip olduğu ve özellikle A vitamini, C vitamini ve E vitamini ile folik asidin iyi bir vitamin kaynağı olduğu söylenir. Bu muhteşem meyve hem şarap hem de yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan içerir.

Kanseri önler

Hafızayı korur 

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır 

Nar en doğal kalp ilacı olarak bilinir. Kalbi korur, damarları onarır.

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur

Nar, geleneksel olarak Orta Doğu ve Hindistan'da diyabet ilacı olarak kullanıldı. Narın diyabet üzerindeki etkileri hakkında hala pek bir şey bilinmemekle birlikte, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düşürmeye yardımcı olabildiğini söyleyebiliriz.

Nar, kanımızdaki oksijen seviyesini pompalamaya yardımcı olur.

 

Nar meyve olarak tüketilebildiği gibi, nar suyu olarak da tüketilmektedir. Nar suyu, diğer meyve sularına oranla daha yüksek seviyede antioksidan içerir. Ayrıca kırmızı şarap ve yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan vardır. Nar suyundaki antioksidanlar serbest radikallerin giderilmesine, hücrelerin zarar görmemesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Bir bardak nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’nı karşılar. 

    Nar suyu, narın bir meyve olarak sağladığı faydaların tamamını sağlamanın yanı sıra antioksidan bileşenler ve fitokimyasal ögeleri çok daha yüksek konsantrasyonlarda içerir. Dolayısıyla 1 bardak nar suyu tüketerek birkaç adet narın içerisinde bulunan bileşenlerden yararlanabilmek mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta narın suyunun sıkılması ile posa içeriğinin kaybolduğudur. Sindirim sistemini düzenlemek amacıyla nar tüketen bireyler nar suyu yerine narın kendisini tüketmelidir. Ayrıca tüm meyve sularında olduğu gibi nar suyunun da meyvesine oranla glisemik indeksi yüksek olduğundan diyabet hastalarının narı bütün olarak tüketmesinde fayda vardır.

Nar suyunun faydalarını sıralayacak olursak:

- Grip virüslerini yok edici özelliği vardır, gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir,

- Kanda oksitlenmeyi engeller, bunu içerdiği antioksidanlar sayesinde yapar,

- Nar özü, antibiyoktiklerle kullanıldığında dirençli bakterileri de öldürebilir,

- Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar.Damar tıkanıklığını önleyici etkisi vardır,

- Kanserin yayılma hızını azaltır ve kanser hücrelerini öldürme özelliği vardır,

- Kolesterol ve şekeri dengeler,

- Kan yapıcı özelliği vardır,

- Erkeklerde sperm yapıcı özelliği vardır ve canlılığı arttırır,

- Romatizma ve eklem ağırlarının olduğu bölgelere uygulandığında ağrı kesici özelliği vardır,

- Bayılmalara karşı nar suyu içilebilir,

- Bağırsak parazitlerini öldürür ve iyi bakterilerin artmasını sağlar,

Nar suyu, bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltır. Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve diğer inflamatuar barsak hastalıkları olan kişiler için faydalı olabilir. 

Nar Ekşisinin Faydaları

Soslarda, mezelerde ve yemeklerde lezzetlendirici olarak sıklıkla kullanılan nar ekşisi, aynı zamanda sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, ağız ve diş sağlığının korunması, kanserin önlenmesi gibi birçok faydası bulunan nar ekşisi, güvenle tüketilebilen bir üründür. Fakat burada en çok dikkat edilmesi gereken husus piyasada satılan nar ekşilerinin birçoğunun doğal nar ekşisi olmayıp nar ekşili sos, nar aromalı sos gibi ürünler olmasıdır. Bu ürünlerde koruyucu maddeler başta olmak üzere sağlığa zararlı birçok kimyasal bileşen bulunabilmektedir. Faydalı bir besin olarak kullanılması açısından nar ekşisi, doğal olarak satılan ve bilinen markalara ait doğal nar ekşisi olarak tercih edilmelidir.

Nar Kabuğunun Faydaları

Narın faydalı olan kısmı yalnızca taneleri ve suyu değildir. Nar kabuğu da sağlık üzerinde sayısız faydalar sağlayan bileşenleri barındırır. Nar kabukları doğrudan tüketilebilecek bir formda olmadığından bu kabukların çayı hazırlanarak tüketilebilir. Kaynamaya yakın su içerisinde beş dakika kadar bekletilen nar kabukları ile hazırlanan çay haftanın birkaç günü tüketilebilir. Bu çayın içerisine tarçın, karanfil ve benzeri lezzetlendirici ve fayda sağlayıcı bileşenler de eklenebilir. Nar kabuklarının bu şekilde tüketimi ile birlikte grip ve soğuk algınlığından korunmak, sindirimi düzenlemek ve kolesterolü dengelemek mümkündür. Fakat herhangi bir sağlık sorunu bulunan kişilerin nar kabuğu çayı tüketmeye başlamadan önce hekimlerine danışması gerektiği unutulmamalıdır.

Nar Çiçeğinin Faydaları

Nar yalnızca meyvesiyle değil aynı zamanda çiçeğiyle de insan sağlığına oldukça fazla yarar sağlayan bir bitkidir. Nar çiçeğinden üretilen ve ekşi çay olarak da adlandırılan hibisküs çayı, idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Buna ek olarak cildin ve saçların güzelleştirilmesi, soğuk algınlıklarının önlenmesi, kan şekerinin dengelenmesi gibi birçok olumlu etkiye sahip olan nar çiçeği çayı, sağlıklı bireyler tarafından düzenli olarak tüketilebilir.


Nar Çiçeği Çayının Faydaları Nelerdir?

 Nar çiçeği çayı metabolizmaya oldukça iyi gelmektedir. Özellikle sindirim sistemi hastalıklarını iyileştirir. Bunun yanı sıra bağırsak sisteminin de düzgün çalışmasını sağlar. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan nar çiçeği çayı vücudu derinlemesine temizleyerek zararlı maddeleri de yok ediyor.

Tansiyonu da dengede tutan bu çayı yüksek tansiyon hastaları doktorlarına danışarak kullanmalılar. Hücre yenileyici etkiye de sahip olan nar çiçeği çayı iltihap söktürücü olarak da etki gösteriyor. Özellikle kışın yaşanan iltihap ve idrar yolu enfeksiyonları yok etmek için nar çiçeği çayı gönül rahatlığı ile tüketilebilir.

Nar çiçeği çayı doğru tüketildiği takdirde pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Yaraları hızlı bir şekilde iyileştiren nar çiçeği çayı kış enfeksiyonlarından da koruma sağlar. Sindirim sistemine de faydalı olan nar çiçeği çayı cildin çok daha sağlıklı görünmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra nar çiçeği çayı diyetlerde çok fazla kullanılır.

Zayıflamak isteyen kişiler nar çiçeği çayını düzenli olarak tükettiklerinde yağ yakımına yardımcı olur. Bunun yanı sıra nar çiçeği çayı ödem attırıcı özelliği ile şişkinliği de azaltmaktadır. Böbrek taşı hastalığı geçiren kişilere de nar çiçeği çayı tüketmeleri tavsiye edilir. Çünkü bu çay böbrek sağlığını da korumaktadır. Ağız bakterilerinden kurtulmak için de nar çiçeği çayı ile ağız içinde gargara yapılmalıdır.

Kudret Narı Faydaları

Nar denildiğinde akla gelen bitkisel ürünlerden bir tanesi de kudret narıdır. Kudret narı, yukarıda bahsedilen nar meyvesinden farklı olarak kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Meyveleri taze haliyle tüketilebilirken tohumlarından macun ve yağ gibi ürünler elde edilir. Vitamin ve mineraller ile diyet lifleri açısından oldukça zengin olan kudret narı aynı zamanda birçok hastalıktan korunmada etkilidir. Sindirim sistemi hastalıkları ve soğuk algınlığından korumasına ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirici etki sağlar. Cinsel gücü arttırıcı etkisinden dolayı cinsel sorunlarda bir destekleyici olarak kullanılabilir. Aynı zamada kansere karşı korunmada ve kan şekerinin dengelenmesinde de oldukça etkilidir.

Eğer siz de narın yukarıda belirtilen önemli etkilerinden yararlanmaya başlamak istiyorsanız, beslenme planınızın içerisine narı ekleyebilirsiniz. Düzenli olarak nar tüketerek birçok hastalık türünden korunabilir; hibisküs çayı, nar kabuğu çayı ve nar ekşisi gibi nardan elde edilen doğal ürünleri kullanarak bu etkileri çok daha güçlendirebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder