Sayfalar

11 Nisan 2021 Pazar

Şevketi Bostan

     

Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türüdür. Yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişmektedir. Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğa da kendiliğinden çıkan şevketi bostan, yemeklik olarak en çok Ege Bölgesinde değerlendirilir. İzmir ve çevresinde sıkça yetiştirilen ve tüketimi yaygın olan şevketi bostan kalori açısından da çok düşüktür. Vitamin ve mineral bakımından zenginidir. İçerisinde  magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırır. Papatyagiller familyasından, kültür bitkisi olarak üretimi gerçekleştirilen şevketi bostan, sarı çiçekli dikenli bir yapıya sahiptir. 

    Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisinde, suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı.

    Solunum yolları rahatsızlığı tedavisinde grip ve soğuk algınlığının yaratmış olduğu balgamı söktürmeye yardımcı olmaktadır.

    Regl baş ağrılarından ve menapoz döneminde oluşan kötü etkilerin minimum derecede azalmasına yardımcı olmaktadır.

    Şevketi bostan bitkisi beyindeki kan dolaşımını arttırdığı için hafızayı güçlendirerek, konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olmaktadır.

    Şevketi bostan bitkisini hem yemek olarak hem de çay olarak tüketebilirsiniz.Türkiye’de ruhsatlı ilaç yapımında kullanılan nadir otlardandır.

Şevketi bostan çayı nasıl yapılır? 2 fincan kaynar suya 2 gr şevketi bostan bitkisini atın ve 5 dk boyunca demlenmesini sağlayın. Yemeklerden önce aç karnına günde 2 defa olmak üzere tüketebilirsiniz.



Şevketi bostan yemeği tarifi:

1 kg şevketi bostan
2 adet soğan
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
2 lt su, 3 su bardağı su

Nasıl yapılır?

  

Şevketi bostanlar yıkanıp, tepeleri kesildikten sonra, kalan kısmı ince ince doğranır. 2 lt su ve tuz kaynatılır. Kaynadığında içine şevketi bostanlar atılarak, 10 dakika süreyle malzeme haşlanır. Daha sonra ateşten alınarak süzülür. Bir tavada ince doğranmış soğanlar ayçiçeği yağında pembeleştirildikten sonra, salçası eklenerek, 2–3 dakika kavrulur. Süre bitiminde malzemeye yumurta kırılarak, süzülmüş şevketi bostan eklenir. 1–2 karıştırıldıktan sonra 3 su bardağı su ile kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirilir ve servis edilir.

Şevketi bostanı kimler tüketemez?

Hamile olanlar
Böbrek rahatsızlığı olanlar
Mide ülseri veya gastrit problemi olanlar
İlaç kullananlar

    

Şevketi bostan temizlenmesi de zor bir bitkidir.  Şevketi bostan temizlenirken dikenli olduğundan eldiven kullanılmalıdır. Temizlik öncesinde ayrıca geniş bir kaba limonlu su hazırlanır. Havuca benzeyen kökler ve yapraklar dikenlerinden ayrılır. Ardından da kökler ve yapraklar birbirinden ayrılır. 

    Topraklı bir bitki olduğu için bol sudan geçirilmeli ve toprak kalıntısının kalmadığından emin olunmalı. Köklerinin üzerindeki kahverengi tabaka soyarak çıkartılırken, kök dikey olarak kesilerek içindeki kaval kemiğine benzeyen sert tabaka da çıkartılır. Bu temizlikler yapıldıktan sonra daha hijyenik olması açısından bitki sirkeli suda bir süre bekletilir ve temizlenen kısımlar doğranarak pişirilmek üzere hazır hale getirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder