Sayfalar

6 Nisan 2021 Salı

Nohutun Faydaları

    Benim gibi köyde büyüyüp de nohutu bilmeyen yoktur sanırım. hem üretimi hemde hasadı çok zevklidir. biraz kaşıntı verir insana, ama olsun, yinede eğlenceliydi. hele tarlada yeşillendiğin de yeşilken tüketmeye bayılırdım. şimdilerde köylerden koptuğumuz için çocuklarımız bu zevki tadamıyorlar. ama ben yinede yeşil halinde satılmaya başlandığında alıyorum çocuklara. 

Gelelim mucuzevi besin kaynağımıza.Tarihinin çok eskiye dayandığı bilinen ve ilk ekilen besinlerden biri olan bu besin baklagillerin en sık tercih edilen türlerindendir. Genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Nişasta ve azot madde miktarı oldukça yoğun olmakla birlikte aynı zamanda önemli bitkisel yağ ve protein kaynaklarından da biridir.

    Nohut zengin bir lif kaynağıdır; sağlıklı yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller içerir. Protein bakımından da doyurucu olan nohut, veganlar ve vejetaryenler için de et yerine geçen harika bir gıdadır. Başlıca faydaları,

1) Kadınların Hormon Sağlığı İçin Bulunmaz Şifa

2) Şeker Hastalığına Bitkisel Önlem

3) Hücre Onarımına Destek Besin

4) Bağırsak Florasına Etkili Çözüm

5) Güçlü Kemikler Sağlıklı Yaşam

6) Emziren Annelere Süt Artırıcı

7) Yüksek Vitamin & Mineral Kaynağı


    Kilo vermenize yardımcı olur: Nohuttaki protein ve lif, sindirimi yavaşlatabilir ve doygunluk hissi verebilir.Nohut cilt sağlığını korur: Nohutun bol miktarda içerdiği manganez, özellikle cilt hücrelerinin sağlığını korumaya yarar. Ayrıca cilt hücrelerine zarar vererek cildin hızla yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin hareket kabiliyetini azaltır ve cildin yaşlanmasına neden olan unsurları minimuma indirir. Zerdeçal ve nohut karışımı cilde uygulandığında cilt, ölü cilt hücrelerinden temizlenir ve cildin nemlenmesini sağlar. 

Nohut saç sağlığı için faydalıdır: Nohutun içerdiği bol miktardaki vitaminler ve mineraller saç sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Özellikle bünyede meydana gelen demir eksikliği, saç köklerinin zayıflamasına ve saçların dökülmesine neden olur. Nohutun içerdiği önemli miktardaki demir, saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saç dökülmelerini engelleyebilir.


    Açlık hissini yatıştırır: Kilo vermek isteyenlerin, başlangıçta en temel sorunlarından bir tanesi, şüphesiz bastırılması güç olan açlık hissidir. Nohut yüksek kalitede protein içerdiği için uzun süre tokluk hissi kazandırır. Nohutta bulunan temel besinler, ayrıca kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. 

    Kolesterolü dengeler: Günlük düzenli olarak tüketilen 3-4 fincan nohut, kötü kolesterol sorununu ortadan kaldırabilir. Nohut kandaki kolesterol konsantrasyonunu engelleyen dislipidemi içerir. Bu da, kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. 

    

Nohutun bol miktarda mineral ve molibden içerdiğini yazmıştık. Bu özelliği yardımıyla, bünyede sülfit seviyesinin düşmesiyle birlikte meydana gelen bulantı, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlayabilir. Nohutun içerdiği molibden sülfit seviyesini dengeleyerek, meydana gelen sağlık açısından olumsuzlukları ortadan kaldırır. Molibden ayrıca karaciğer temizliğini sağlamaya yardımcı olur.

    Kalp sağlığını korur: Nohut bol miktarda çözünür lifler içermektedir. Bu özelliği sayesinde, kalp hastalığı riskini azaltan kan şekeri seviyesini dengeler. Bunun dışında, çözünür lifler aynı zamanda sünger görevi görerek kolesterolü emer ve kolesterolün bünyeye zarar vermesine izin vermez.

    Nohut uyumayı teşvik eder: Özellikle orta yaşlarda meydana gelen uyku problemi, tedavi edilmediği taktirde, ilerleyen yaşlarda daha ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Aminoasitler, triptofan ve serotonin gibi maddeler açısından oldukça zengin olan nohut, uyku problemlerini ortadan kaldırabilir. Özellikle akşamları yatmadan önce triptofan tüketmek, sakin ve huzurlu bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır ki, bu maddede nohutta oldukça fazladır.

    

Nohut bağışıklık sistemini güçlendirir: Bağışıklık sistemi ve metabolizma sağlığı için en önemli maddelerden bir tanesi demirdir. Demir, vücutta az olduğu zaman birçok hastalık ortaya çıkabilir ki, bunların en yaygın olanı anemidir. Nohut, bol miktarda demir içermektedir. Bu özelliği sayesinde, anemi hastalığına yakalanma riskini azalttığı gibi, vücutta oksijen taşımaya yardımcı olan demirin artmasını sağlar. Böylece direk metabolizma ve bağışıklık sistemi sağlığına katkıda bulunur.


    Nohut damarların tıkanmasını engeller: Düzenli nohut tüketimi kolesterol düzeyleri ve trigliseridleri düşürür, kötü kolesterolü ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu sıradan görünümlü ufak taneler, tam bir kalp dostudur. Nohutun içerdiği eşsiz antioksidan kombinasyonu, kan sağlığını ve damarların sağlığını korur. Bununla birlikte, Alfa-linolenik asit (ALA) ve omega-3 yağ asitleri ile birlikte koroner kalp hastalığı ve kardiyovasküler riskini azaltır. Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı, damarların tıkanmasına engel olabilir. Bu yüzden nohut tüketimi, sağlık açısından birçok avantaj sağlamaktadır.


    Kadın sağlığı için nohut: Nohutun kadın sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Nohut içerdiği fitokimyasallar veya saponinler, meme kanseri ve osteoporozun önlenmesi son derece yararlıdır. Aynı zamanda, menopoz sonrası ateş yükselmesi vakalarına karşı etkilidir.


    Nohut enerji verir: Bol miktarda demir içeren nohut, aynı zamanda vücuda enerji verir. Özellikle anne adayları için emzirme döneminde demir çok önemlidir. Bunun dışında, çocukların gelişmesi ve özellikle de ergenlik döneminde demir hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden çocukların ve ergenlik dönemindeki delikanlıların, düzenli olarak nohut tüketmeleri sağlık uzmanları tarafından önerilmektedir.


    Manganez deposudur: Bol miktarda mineraller ve özellikle de manganez sayesinde nohut, vücudun enerji kaybını gidermeye yardımcı olur. Manganez, aynı zamanda vücudun savunma sistemi için elzem olan minerallerin başında gelir.


    Nohut kemik sağlığını korur: Bol miktarda kalsiyum içeren nohut, kemik sağlığı açısından çok faydalıdır. Özellikle çocukların sağlıklı kemik yapısının oluşması için kalsiyum hayati önem taşımaktadır. Bunun dışında düzenli olarak kalsiyum tüketimi, yaşlanmadan kaynaklanan kemik sorunlarının oluşmasına engel olabilir.


    Nohutun sağlık açısından diğer faydaları: Nohutun, yüksek değerde içerdiği mineral ve vitaminler, birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken, bazı hastalıkları da tedavi edecek kadar güçlüdür. Nohutun içerdiği folik asit, özellikle omurilik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve hatta bazı sağlık uzmanları bunun omurilik tedavisinde kullanıldığını söylemektedir. Düzenli olarak nohut tüketimi, folik asit düzeyinin sağlıklı seviyelerde seyretmesine yardımcı olur. Nohut ayrıca, diyabet hastaları için faydalı bir besin kaynağıdır. Nohutun içerdiği zengin protein ve lifler yardımıyla, sindirimi kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde, çok yavaş veya çok hızlı gıda hazmını engeller. Bunun sağlıklı bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde, şeker ve kan şekeri seviyesini stabilize etmeye yardımcı olur. Bol miktarda fosfor içermesi, kan hücrelerinin sayısının artmasını sağlar; aynı zamanda, hemoglobini artırır ve böbrekten fazla tuzları temizler. Nohutun diğer bir önemli özelliği ise, kanser riskini düşürmesidir. İçerdiği bol miktardaki lifler ve yağ asitleri sayesinde, kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca, kolon hücrelerinin sağlıklı kalmasına ciddi anlamda yardımcı olur. Böbrek taşlarının oluşmasını da engelleme kabiliyeti olan nohut, sarılık hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca, kalp krizi riskini de azalttığı düşünülmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder