Sayfalar

4 Nisan 2021 Pazar

Buğday

 

    Buğdayı bilmeyenimiz yoktur. başlıca tükettiğimiz tahıl ürünlerindendir. hem ülkemizin hem de dünyanın ihtiyaç duyduğu temel besindir buğday. şöyle bir etrafımıza baktığımızda buğday mamülü olmayan ürün satan lokanta, cafe, fırın vb. yoktur. Günlük hayatımızda çok büyük önemi vardır. TEMEL BESİN KAYNAĞIMIZDIR.

    2 bin yıldan daha fazla süreden beri tüketilen buğdayın Güneybatı Asya anavatanı olduğu değerlendirilmektedir. Antik Yunan döneminde ve Sümerlerde  bulunan kalıntılarda Buğday tanrılarından bahsedilmektedir. Halen Çin’in bazı bölgelerinde buğdayın kutsal bir bitki olduğu görülmektedir.

    19. Yüzyıla kadar ABD’de buğday ekilmemiştir. Dünya nüfusunun üçte biri besin olarak buğdaya ihtiyaç duymaktadır. Buğday rafine olarak, teknoloji ile beraber üretimi gelişmiştir. Eskiden Yunanlılarda ve Romalılarda zenginlik statüsü olan Beyaz Ekmek tüketimi ile buğday üretimi artmış, buğday ekmeği köylülerin vazgeçemeyeceği bir gıda haline gelerek büyümüş.

    873 yılında merdaneli değirmen, Viyana’daki Dünya Fuarında tanıtılmıştır. O zamanlardan beride buğdaydan elde edilen unlar şu an da daha teknolojik yollarla ucuza üretilebilmektedir. Buğday üreten ülkelerin başında ABD, Rusya, Çin, Fransa, Kanada ve Hindistan ilk sıralardadır.

3 Nisan 2021 Cumartesi

Haşhaş

 

Haşhaş ülkemizde özellikle Afyonkarahisar çevresinde üretimi yapılan bir bitkidir.

Hem yazın hem de kışın ekimi yapılabilmektedir. içerdikleriyle son derece 

faydalıdır. tohumunun rengine göre çoğunlukla beyaz ve viyole renkte çiçek

açmaktadır. Haşhaş, ağrı kesici özelliği ile öne çıkmaktadır.

 

16 Aralık 2020 Çarşamba

Işgın otu

ışgın otu  en çok Erzurum ve çevresinde yetişiyor ve en çok o bölgelerde yaşayanlar biliyor. 

  • Işgın otu, hücrelerin yenilenmesine destek olma özelliği nedeniyle birçok kanser türüne karşı vücudumuzu korur,
  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur, hazmı kolaylaştırıyor.
  • İştah açıcı bir özellik de gösterir, kilo almak isteyenlerin ellerinden düşürmemesi gerekir,
  • Kan şekerini düzene soktuğundan şeker hastalığına olumlu etkilerde bulunur.
  • Kötü kolesterolü düşürmede de önemli bir rol oynar,
  • Hücre yenileme özelliği cilde de çok iyi gelir, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturur.


  • Işgın otu genel olarak yemeklerde kullanılan yeşil bitkilerden dersek yanlış olmaz. Omlet de yapılıyor , yemek de, çorba da, reçel de. Her haliyle faydalarını sürdürse de en güzeli en az ısıl işleme maruz kalmış hali tabii, bizden söylemesi.