Sayfalar

1 Mayıs 2023 Pazartesi

Zerdeçalın Faydaları

    Zerdeçal, kullanıldığında yemeklere ve içeceklere rengini vermesiyle dikkat çeken bir bitkidir. Turuncu-sarı renkli bu baharatın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya’dan gelen, bu bölgelerde yüzyıllardır mutfakta, kozmetikte, tekstilde ve geleneksel tıpta kullanılan bir baharattır. Altın renkli bu baharat, aslında çiçekli bir bitkinin köküdür. İltihap önleyici özelliğiyle öne çıkan zerdeçalın ana maddesi ona rengini de veren kurkumindir.

    Bir antioksidan deposu olan zerdeçal, potasyum ve demir zenginidir. Anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. zerdeçalın artrit, göz hastalıkları, kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalıkta etkili olduğu bilinir. Ancak zerdeçalı takviye gıda olarak değil, baharat olarak yiyecek ve içeceklerinizle tüketmeye özen gösterin. Zerdeçalın faydaları şöyle açıklanabilir:


Zerdeçal İnflamasyonun Önüne Geçer

İnflamasyon; bakteri, virüs ve yaralanmaların neden olduğu hasarları onardığı ve zararlı istilacılarla savaştığı için aslında vücuda yararlı bir süreçtir. Ancak iltihap süresinin uzaması ve kronik hale gelmesi, özellikle kalp hastalıkları ve kanser gibi durumlarda büyük sorun teşkil etmesi anlamına gelir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, vücuttaki inflamatuvar süresinin uzamasının önüne geçer. Ayrıca iltihaplanmayı başlatan kimyasalların önüne geçer. Kurkuminin artrirt, pankreatit ve bazı mide rahatsızlıklarını hafiflettiğine dair araştırmalar sürüyor.

4 Haziran 2022 Cumartesi

Yeşil Soğan

 

Yeşil soğan hepimizin bildiği, çok severek tükettiği, mutfaklarda her mevsim bulunan bir besindir. Kimimiz bahçemizde kimimiz evimizin balkonunda yetiştirdiği çok tanıdık bir yiyecektir.

Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?

Yeşil soğan zengin vitamin ve mineraller açısından oldukça faydalı bir besindir. Kalp ver damar hastalıklarına, kansere ve bağışıklık sitemine bağlı hastalıklara iyi gelen yönleri oldukça fazladır. Yüksek oranda A vitamini ve C vitamini içerir. Yeşil soğan doğal bir antibiyotiktir. Yeşil soğanın kökü olan beyaz kısmı da beta karoten içerir.


 

Yeşil Soğan Yararları

- Yeşil soğan kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, kalp krizlerini önleyici etkisi vardır.

 - Kanser oluşumunu önlemede etkilidir. Soğanlarda kanseri önleyen kersetin bulunmaktadır.

 - Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur, direncimizi artırır.

- Vücuttaki ödemin kolayca atılmasını sağlar. Ödem problemi yaşayanlar yeşil soğan tüketebilirler.

11 Nisan 2021 Pazar

Şevketi Bostan

     

Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türüdür. Yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişmektedir. Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğa da kendiliğinden çıkan şevketi bostan, yemeklik olarak en çok Ege Bölgesinde değerlendirilir. İzmir ve çevresinde sıkça yetiştirilen ve tüketimi yaygın olan şevketi bostan kalori açısından da çok düşüktür. Vitamin ve mineral bakımından zenginidir. İçerisinde  magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırır. Papatyagiller familyasından, kültür bitkisi olarak üretimi gerçekleştirilen şevketi bostan, sarı çiçekli dikenli bir yapıya sahiptir. 

    Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisinde, suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı.