Sayfalar

1 Mayıs 2023 Pazartesi

Aronya Meyvesi ve Faydaları

  Üzümsü meyvelerin varlığı ve yabani türlerin insan beslenmesinde yer aldığı bilinmektedir. Ülkemizde ticareti yapılmak üzere ilk kez 1970’li yıllarda çilek üretilmeye başlanmış ardından diğer üzümsü meyveler hakkında araştırmalar Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde yapılmıştır. Üzümsü meyveler halk tarafından toplanıp tüketilmekte ve yerel pazarlarda satılmaktadır.

    Yapılan araştırmalarda üzümsü bir meyve olan Aronyanın Kuzey Amerika menşeili olduğu tespit edilmiştir. Sağlık yönünden birçok faydasının olma olasılığı Almanya’dan sonra Rusya’ya getirilip yetiştirilmeye başlamasına vesile olmuştur. 1940’lardan itibaren Rusya’da yaygın olarak üretiliyor olmasına karşılık 1950’lerde Avrupa’nın doğusunda ticari amaçla yetiştirilmektedir.

Aronya görüntü itibariyle yuvarlak ve salkım şeklindedir. Tane büyüklüğü yaklaşık olarak 1 cm çapındadır ve siyah renklidir. Her salkımında ortalama olarak 12 adet meyve tanesi gözlemlenmektedir. İçerdiği kimyasal tanenler sebebiyle kendine has ekşimsi ve buruk bir tada sahip aronyanın Ağustosun son günleri ile Eylül ayında toplanmaya uygun hale gelmektedir. Farklı kullanım alanları olan aronya şarap üretiminde kullanılmakta olup sahip olduğu buruk tat tüketicilerin şaraptaki kalite algısını olumlu yönde etkilemektedir. Dondurma üretiminde aronya kullanıldığında buruk tadın hissedilirliği azalmaktadır.

Zerdeçalın Faydaları

    Zerdeçal, kullanıldığında yemeklere ve içeceklere rengini vermesiyle dikkat çeken bir bitkidir. Turuncu-sarı renkli bu baharatın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya’dan gelen, bu bölgelerde yüzyıllardır mutfakta, kozmetikte, tekstilde ve geleneksel tıpta kullanılan bir baharattır. Altın renkli bu baharat, aslında çiçekli bir bitkinin köküdür. İltihap önleyici özelliğiyle öne çıkan zerdeçalın ana maddesi ona rengini de veren kurkumindir.

    Bir antioksidan deposu olan zerdeçal, potasyum ve demir zenginidir. Anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. zerdeçalın artrit, göz hastalıkları, kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalıkta etkili olduğu bilinir. Ancak zerdeçalı takviye gıda olarak değil, baharat olarak yiyecek ve içeceklerinizle tüketmeye özen gösterin. Zerdeçalın faydaları şöyle açıklanabilir:


Zerdeçal İnflamasyonun Önüne Geçer

İnflamasyon; bakteri, virüs ve yaralanmaların neden olduğu hasarları onardığı ve zararlı istilacılarla savaştığı için aslında vücuda yararlı bir süreçtir. Ancak iltihap süresinin uzaması ve kronik hale gelmesi, özellikle kalp hastalıkları ve kanser gibi durumlarda büyük sorun teşkil etmesi anlamına gelir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, vücuttaki inflamatuvar süresinin uzamasının önüne geçer. Ayrıca iltihaplanmayı başlatan kimyasalların önüne geçer. Kurkuminin artrirt, pankreatit ve bazı mide rahatsızlıklarını hafiflettiğine dair araştırmalar sürüyor.

4 Haziran 2022 Cumartesi

Yeşil Soğan

 

Yeşil soğan hepimizin bildiği, çok severek tükettiği, mutfaklarda her mevsim bulunan bir besindir. Kimimiz bahçemizde kimimiz evimizin balkonunda yetiştirdiği çok tanıdık bir yiyecektir.

Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?

Yeşil soğan zengin vitamin ve mineraller açısından oldukça faydalı bir besindir. Kalp ver damar hastalıklarına, kansere ve bağışıklık sitemine bağlı hastalıklara iyi gelen yönleri oldukça fazladır. Yüksek oranda A vitamini ve C vitamini içerir. Yeşil soğan doğal bir antibiyotiktir. Yeşil soğanın kökü olan beyaz kısmı da beta karoten içerir.


 

Yeşil Soğan Yararları

- Yeşil soğan kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, kalp krizlerini önleyici etkisi vardır.

 - Kanser oluşumunu önlemede etkilidir. Soğanlarda kanseri önleyen kersetin bulunmaktadır.

 - Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur, direncimizi artırır.

- Vücuttaki ödemin kolayca atılmasını sağlar. Ödem problemi yaşayanlar yeşil soğan tüketebilirler.