Sayfalar

11 Nisan 2021 Pazar

Şevketi Bostan

     

Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türüdür. Yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişmektedir. Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğa da kendiliğinden çıkan şevketi bostan, yemeklik olarak en çok Ege Bölgesinde değerlendirilir. İzmir ve çevresinde sıkça yetiştirilen ve tüketimi yaygın olan şevketi bostan kalori açısından da çok düşüktür. Vitamin ve mineral bakımından zenginidir. İçerisinde  magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırır. Papatyagiller familyasından, kültür bitkisi olarak üretimi gerçekleştirilen şevketi bostan, sarı çiçekli dikenli bir yapıya sahiptir. 

    Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisinde, suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı.

9 Nisan 2021 Cuma

İğdenin Faydaları

 

İğde ağacını herhalde hepimiz tanırız. İğde ağacının yaprakları soluk yeşil renge sahiptir. Yaprakların arasında çıkan iğde meyvesi sarı ya da kahverengi renkli ve kabukludur. Ağacı dikenlidir. Meyveler olgunlaştığında kabukları kolayca soyulur ve altından ağızda dağılan unumsu yumuşak bir doku çıkar. Baharda mayıs ayında ağaç çiçek açtığında iğde ağacı çok güzel koku yayar. Koklamaya doyamazsınız. Meyvelerini de Eylül de tüketmeye başlarız.


İğde ağacı kökünde azot depolayabilme özelliğine sahip olduğundan verimsiz topraklarda da yetişir. Ülkemizde özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen (hemen hemen her bölgede yetiştirilmektedir) iğdenin böbrek rahatsızlıklarından damar sertliğine pek çok faydası vardır.

 

6 Nisan 2021 Salı

Narın faydaları

 Nar,bence en güzel ve en lezzetli meyve. Bir çiçek bir ağaca bu kadar  mı yakışır. Nar Çiçeği... 

    

Narın sağlığımıza olan faydası saymakla bitmez. tam anlamıyla mucuzevi bir meyvedir. Nar meyvesi B5, B6, C ve E, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanında zengin potasyum, magnezyum ve folat içerir. Nar taneleri canlı kırmızı tonlarını polifenollerden alır. Bu elementler güçlü antioksidanlardır. Nar, neredeyse bilinen her antioksidanı içerir. Nar lif bakımından da oldukça zengindir; 1 su bardağı nar tanesinde 7 gr lif vardır. Lifli gıdalar kişiyi uzun süre tok tutar, acıkmayı önler, zayıflama üzerinde etkilidir. nar vitamin deposu bir meyvedir.