Sayfalar

7 Mayıs 2023 Pazar

Kudret Narı

        Kudret Narı halk arasında acı kavun, acı elma, papara gibi isimlerde de bilinir. Genellikle  tropikal bölgelerde yetişmektedir. Türkiye’de ise Yalova ve Bursa civarında, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.  Kabakgiller ailesine ait olan ve kabak, balkabağı, salatalık ile yakından ilişkili olan tropikal bir bitkidir. Meyveleri siğile benzer yoğun çıkıntılı bir yapıda olup olgunlaştıkça sarı-turuncu renk almakta ve içinde parlak kırmızı renkte etli olan tohumlar bulunmaktadır. 

Kudret Narının Besin İçeriğinde Neler Var?

      

 
Kudret narı vücudumuz için gerekli pek çok besin ögesi, vitamin ve minerali içermesi ile oldukça önemli ve değerlidir. Kudret narının 100 gramında 21 kalori, 4,26 g karbonhidrat, 2,1 g lif, 0,77 mg demir, 89,4 mg C vitamini, 426 IU A vitamini bulunmakta ve antioksidan bileşenler içermektedir.

4 Mayıs 2023 Perşembe

Papatya Çayının Faydaları

    Papatyayı bilmeyenimiz yoktur. baharın gelişini gösterir bize. hepimizin çok iyi bildiği papatya doğanın bize sunduğu nimettir. Yaşarken farkında olmadığımız birçok bitki bizler için doğal şifa kaynaklarıdır. Papatya da bunlardan birisidir. Çay olarak da tüketilebilmesi sebebiyle vücuda birçok fayda sağlar.

  


 Özellikle bayanlar için faydaları çoktur. Pek çok bayanın regl dönemlerinde depresif olduğu bilinir.. Regl dönemleri boyunca her gün tok karnına demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.  Papatya, bayanların regl dönemlerini rahat ve huzurlu geçirebilmeleri için önemli bir bitkidir. Papatya çayı sayesinde sindirim sisteminin rahatlaması, kadınların adet (regl) dönemlerindeki ağrılarının giderilmesi sağlanabilir. 

    Ayrıca papatya çayı iştah açar, hemoroid (basur) tedavisinde de kullanılabilir. Bu şifalı bitkinin çayı gargara yapılmak suretiyle kullanılarak boğaz ağrıları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Diş ağrıları için ve uykusuzluğa karşı da çayı faydalıdır. Papatya çayının faydaları şu şekildedir;

3 Mayıs 2023 Çarşamba

Sinameki Otu Faydaları ve Zararları:

     Modern tıbbın gelişiminde oldukça büyük katkılar sunan bitkilerin sağlığımız açısından hala pek çok faydasından bahsetmek mümkün. Özellikle dozunda ve doğru yerde kullanıldığında pek çok bitkinin mucizevi etkileri olduğu bilinmektedir. Şifalı bitkiler olarak anılan bitkilerin arasında özellikle kabızlık ve bağırsak problemlerinde gösterdiği olumlu etkilerle öne çıkan sinameki nin faydaları ve ne işe yaradığı sık sık araştırılan konuların başında yer almaktadır.


 Bitkisel ürünlere meraklı olanlar, sağlık problemlerini alternatif tıp karışımları ile çözümlemeye çalışanlar sinameki otuna aşinadır. Ana vatanının Hindistan ve Afrika olduğu bilinen sinameki otunun ülkemizde de özellikle Akdeniz ikliminin baskın olduğu bölgelerde yetiştiği bilinmektedir.

 Yeşil ve sarı renkte tüketilebilen sinameki otunda var olan bileşenlerin bazıları insan vücudunda oluşan parazitleri vücuttan kovmaya yarar. Öyle ki sinameki otu bilhassa bağırsak kurtlarını bağırsaklardan temizlemeye yardım eder. Mide sorunları sindirim sorunları, bağırsak sorunları yaşıyorsanız sinameki otunu şifa niyetine kullanabilirsiniz.

1 Mayıs 2023 Pazartesi

Aronya Meyvesi ve Faydaları

  Üzümsü meyvelerin varlığı ve yabani türlerin insan beslenmesinde yer aldığı bilinmektedir. Ülkemizde ticareti yapılmak üzere ilk kez 1970’li yıllarda çilek üretilmeye başlanmış ardından diğer üzümsü meyveler hakkında araştırmalar Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde yapılmıştır. Üzümsü meyveler halk tarafından toplanıp tüketilmekte ve yerel pazarlarda satılmaktadır.

    Yapılan araştırmalarda üzümsü bir meyve olan Aronyanın Kuzey Amerika menşeili olduğu tespit edilmiştir. Sağlık yönünden birçok faydasının olma olasılığı Almanya’dan sonra Rusya’ya getirilip yetiştirilmeye başlamasına vesile olmuştur. 1940’lardan itibaren Rusya’da yaygın olarak üretiliyor olmasına karşılık 1950’lerde Avrupa’nın doğusunda ticari amaçla yetiştirilmektedir.

Aronya görüntü itibariyle yuvarlak ve salkım şeklindedir. Tane büyüklüğü yaklaşık olarak 1 cm çapındadır ve siyah renklidir. Her salkımında ortalama olarak 12 adet meyve tanesi gözlemlenmektedir. İçerdiği kimyasal tanenler sebebiyle kendine has ekşimsi ve buruk bir tada sahip aronyanın Ağustosun son günleri ile Eylül ayında toplanmaya uygun hale gelmektedir. Farklı kullanım alanları olan aronya şarap üretiminde kullanılmakta olup sahip olduğu buruk tat tüketicilerin şaraptaki kalite algısını olumlu yönde etkilemektedir. Dondurma üretiminde aronya kullanıldığında buruk tadın hissedilirliği azalmaktadır.

Zerdeçalın Faydaları

    Zerdeçal, kullanıldığında yemeklere ve içeceklere rengini vermesiyle dikkat çeken bir bitkidir. Turuncu-sarı renkli bu baharatın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya’dan gelen, bu bölgelerde yüzyıllardır mutfakta, kozmetikte, tekstilde ve geleneksel tıpta kullanılan bir baharattır. Altın renkli bu baharat, aslında çiçekli bir bitkinin köküdür. İltihap önleyici özelliğiyle öne çıkan zerdeçalın ana maddesi ona rengini de veren kurkumindir.

    Bir antioksidan deposu olan zerdeçal, potasyum ve demir zenginidir. Anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. zerdeçalın artrit, göz hastalıkları, kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalıkta etkili olduğu bilinir. Ancak zerdeçalı takviye gıda olarak değil, baharat olarak yiyecek ve içeceklerinizle tüketmeye özen gösterin. Zerdeçalın faydaları şöyle açıklanabilir:


Zerdeçal İnflamasyonun Önüne Geçer

İnflamasyon; bakteri, virüs ve yaralanmaların neden olduğu hasarları onardığı ve zararlı istilacılarla savaştığı için aslında vücuda yararlı bir süreçtir. Ancak iltihap süresinin uzaması ve kronik hale gelmesi, özellikle kalp hastalıkları ve kanser gibi durumlarda büyük sorun teşkil etmesi anlamına gelir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, vücuttaki inflamatuvar süresinin uzamasının önüne geçer. Ayrıca iltihaplanmayı başlatan kimyasalların önüne geçer. Kurkuminin artrirt, pankreatit ve bazı mide rahatsızlıklarını hafiflettiğine dair araştırmalar sürüyor.

4 Haziran 2022 Cumartesi

Yeşil Soğan

 

Yeşil soğan hepimizin bildiği, çok severek tükettiği, mutfaklarda her mevsim bulunan bir besindir. Kimimiz bahçemizde kimimiz evimizin balkonunda yetiştirdiği çok tanıdık bir yiyecektir.

Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?

Yeşil soğan zengin vitamin ve mineraller açısından oldukça faydalı bir besindir. Kalp ver damar hastalıklarına, kansere ve bağışıklık sitemine bağlı hastalıklara iyi gelen yönleri oldukça fazladır. Yüksek oranda A vitamini ve C vitamini içerir. Yeşil soğan doğal bir antibiyotiktir. Yeşil soğanın kökü olan beyaz kısmı da beta karoten içerir.


 

Yeşil Soğan Yararları

- Yeşil soğan kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, kalp krizlerini önleyici etkisi vardır.

 - Kanser oluşumunu önlemede etkilidir. Soğanlarda kanseri önleyen kersetin bulunmaktadır.

 - Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur, direncimizi artırır.

- Vücuttaki ödemin kolayca atılmasını sağlar. Ödem problemi yaşayanlar yeşil soğan tüketebilirler.

11 Nisan 2021 Pazar

Şevketi Bostan

     

Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türüdür. Yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişmektedir. Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğa da kendiliğinden çıkan şevketi bostan, yemeklik olarak en çok Ege Bölgesinde değerlendirilir. İzmir ve çevresinde sıkça yetiştirilen ve tüketimi yaygın olan şevketi bostan kalori açısından da çok düşüktür. Vitamin ve mineral bakımından zenginidir. İçerisinde  magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırır. Papatyagiller familyasından, kültür bitkisi olarak üretimi gerçekleştirilen şevketi bostan, sarı çiçekli dikenli bir yapıya sahiptir. 

    Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisinde, suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı.

9 Nisan 2021 Cuma

İğdenin Faydaları

 

İğde ağacını herhalde hepimiz tanırız. İğde ağacının yaprakları soluk yeşil renge sahiptir. Yaprakların arasında çıkan iğde meyvesi sarı ya da kahverengi renkli ve kabukludur. Ağacı dikenlidir. Meyveler olgunlaştığında kabukları kolayca soyulur ve altından ağızda dağılan unumsu yumuşak bir doku çıkar. Baharda mayıs ayında ağaç çiçek açtığında iğde ağacı çok güzel koku yayar. Koklamaya doyamazsınız. Meyvelerini de Eylül de tüketmeye başlarız.


İğde ağacı kökünde azot depolayabilme özelliğine sahip olduğundan verimsiz topraklarda da yetişir. Ülkemizde özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen (hemen hemen her bölgede yetiştirilmektedir) iğdenin böbrek rahatsızlıklarından damar sertliğine pek çok faydası vardır.

 

6 Nisan 2021 Salı

Narın faydaları

 Nar,bence en güzel ve en lezzetli meyve. Bir çiçek bir ağaca bu kadar  mı yakışır. Nar Çiçeği... 

    

Narın sağlığımıza olan faydası saymakla bitmez. tam anlamıyla mucuzevi bir meyvedir. Nar meyvesi B5, B6, C ve E, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanında zengin potasyum, magnezyum ve folat içerir. Nar taneleri canlı kırmızı tonlarını polifenollerden alır. Bu elementler güçlü antioksidanlardır. Nar, neredeyse bilinen her antioksidanı içerir. Nar lif bakımından da oldukça zengindir; 1 su bardağı nar tanesinde 7 gr lif vardır. Lifli gıdalar kişiyi uzun süre tok tutar, acıkmayı önler, zayıflama üzerinde etkilidir. nar vitamin deposu bir meyvedir. 

Nohutun Faydaları

    Benim gibi köyde büyüyüp de nohutu bilmeyen yoktur sanırım. hem üretimi hemde hasadı çok zevklidir. biraz kaşıntı verir insana, ama olsun, yinede eğlenceliydi. hele tarlada yeşillendiğin de yeşilken tüketmeye bayılırdım. şimdilerde köylerden koptuğumuz için çocuklarımız bu zevki tadamıyorlar. ama ben yinede yeşil halinde satılmaya başlandığında alıyorum çocuklara. 

Gelelim mucuzevi besin kaynağımıza.Tarihinin çok eskiye dayandığı bilinen ve ilk ekilen besinlerden biri olan bu besin baklagillerin en sık tercih edilen türlerindendir. Genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Nişasta ve azot madde miktarı oldukça yoğun olmakla birlikte aynı zamanda önemli bitkisel yağ ve protein kaynaklarından da biridir.

    Nohut zengin bir lif kaynağıdır; sağlıklı yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller içerir. Protein bakımından da doyurucu olan nohut, veganlar ve vejetaryenler için de et yerine geçen harika bir gıdadır. Başlıca faydaları,

1) Kadınların Hormon Sağlığı İçin Bulunmaz Şifa

2) Şeker Hastalığına Bitkisel Önlem

3) Hücre Onarımına Destek Besin

4) Bağırsak Florasına Etkili Çözüm

5) Güçlü Kemikler Sağlıklı Yaşam

6) Emziren Annelere Süt Artırıcı

7) Yüksek Vitamin & Mineral Kaynağı

4 Nisan 2021 Pazar

Buğday

 

    Buğdayı bilmeyenimiz yoktur. başlıca tükettiğimiz tahıl ürünlerindendir. hem ülkemizin hem de dünyanın ihtiyaç duyduğu temel besindir buğday. şöyle bir etrafımıza baktığımızda buğday mamülü olmayan ürün satan lokanta, cafe, fırın vb. yoktur. Günlük hayatımızda çok büyük önemi vardır. TEMEL BESİN KAYNAĞIMIZDIR.

    2 bin yıldan daha fazla süreden beri tüketilen buğdayın Güneybatı Asya anavatanı olduğu değerlendirilmektedir. Antik Yunan döneminde ve Sümerlerde  bulunan kalıntılarda Buğday tanrılarından bahsedilmektedir. Halen Çin’in bazı bölgelerinde buğdayın kutsal bir bitki olduğu görülmektedir.

    19. Yüzyıla kadar ABD’de buğday ekilmemiştir. Dünya nüfusunun üçte biri besin olarak buğdaya ihtiyaç duymaktadır. Buğday rafine olarak, teknoloji ile beraber üretimi gelişmiştir. Eskiden Yunanlılarda ve Romalılarda zenginlik statüsü olan Beyaz Ekmek tüketimi ile buğday üretimi artmış, buğday ekmeği köylülerin vazgeçemeyeceği bir gıda haline gelerek büyümüş.

    873 yılında merdaneli değirmen, Viyana’daki Dünya Fuarında tanıtılmıştır. O zamanlardan beride buğdaydan elde edilen unlar şu an da daha teknolojik yollarla ucuza üretilebilmektedir. Buğday üreten ülkelerin başında ABD, Rusya, Çin, Fransa, Kanada ve Hindistan ilk sıralardadır.

3 Nisan 2021 Cumartesi

Haşhaş

 

Haşhaş ülkemizde özellikle Afyonkarahisar çevresinde üretimi yapılan bir bitkidir.

Hem yazın hem de kışın ekimi yapılabilmektedir. içerdikleriyle son derece 

faydalıdır. tohumunun rengine göre çoğunlukla beyaz ve viyole renkte çiçek

açmaktadır. Haşhaş, ağrı kesici özelliği ile öne çıkmaktadır.

 

16 Aralık 2020 Çarşamba

Işgın otu

ışgın otu  en çok Erzurum ve çevresinde yetişiyor ve en çok o bölgelerde yaşayanlar biliyor. 

  • Işgın otu, hücrelerin yenilenmesine destek olma özelliği nedeniyle birçok kanser türüne karşı vücudumuzu korur,
  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur, hazmı kolaylaştırıyor.
  • İştah açıcı bir özellik de gösterir, kilo almak isteyenlerin ellerinden düşürmemesi gerekir,
  • Kan şekerini düzene soktuğundan şeker hastalığına olumlu etkilerde bulunur.
  • Kötü kolesterolü düşürmede de önemli bir rol oynar,
  • Hücre yenileme özelliği cilde de çok iyi gelir, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturur.


  • Işgın otu genel olarak yemeklerde kullanılan yeşil bitkilerden dersek yanlış olmaz. Omlet de yapılıyor , yemek de, çorba da, reçel de. Her haliyle faydalarını sürdürse de en güzeli en az ısıl işleme maruz kalmış hali tabii, bizden söylemesi.
  • 13 Aralık 2020 Pazar

    Hatmi Çiçeği

    Hatmi çiçeği, soğuk aylarda vücudumuzun en büyük dostlarındandır. Bazı yörelerimizde Hire, Devegülü, Silindir Çiçeği, Gülhatmi olarak da bilinmektedir. Temmuz – Ağustos aylarında çiçekleri açan bitki, 50-150 cm'ye kadar uzayabilmektedir.. Sulak yerleri sever, gövdesi dik ve tüylü olup Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetişmektedir. Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin taşır. Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.



    19 Nisan 2020 Pazar

    Alıç

    Şifalı bitkiler öyle uçsuz bucaksız ki içinde henüz tanımadıklarınız olabilir.Belki deaha önce yediğiniz belkide bilmediğiniz alıcı tanıtacağız bugün. Ülkemizde en çok Sivas ve çevresinde yetişen ALIÇ Nisan-Haziran ayları arasında YETİŞEN BİR MEYVEDİR..
     
    Ancak hemen endişelenmeyin çünkü bu meyvelerin kurutulmuş hali tüm yıl boyunca aktarlarda bulunabiliyor. Aynı zamanda hazır olarak çayı ve sirkesi de yapılıyor. Yani siz yeter ki alıçtan faydalanmak isteyin, gerisi kolay diyor ve alıçtan nasıl faydalanabilirsiniz bunu anlatmaya koyuluyoruz.

    Ne işe yarıyor: Alıcın faydaları

  • Alış kan akışının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlayarak kalp ve damar sağlığını korumada en önemli şifalı bitkiler arasında yer alıyor.
  • Bu sayede kalp krizi ve felç gibi birçok hastalıktan da bizi koruyor.
  • Yine kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağladığı için beynin de işlevselliğini koruyor, hafızayı güçlendirip sinir-stresten vücudumuzu uzak tutuyor.
  • İdrar söktürücü bir etkisi bulunuyor.
  • Sindirim sistemine destek olarak gaz sancısı ve mide ağrısı ve hazımsızlık gibi sorunların elinden geldiğince hızlı bir şekilde geçmesini sağlıyor.

  • Nasıl kullanılıyor: Alıcın kullanımı

    Alıcın yukarıda saydığımız faydalarından yararlanabilmek için kırmızı ve sarı renklerde olan meyvelerini tüketmek gerekiyor. Bu meyveler bahar sonu-yaz başı gibi taze olarak bulunabilse de yılın geri kalan zamanında aktarlardan kurutulmuş hallerine erişilebiliyor.
    Çayı, reçeli, marmeladı ve hatta sirkesi de yapılabiliyor. Alıç bitkisini daha yakından tanımak isteyenleri onu tüm yönleriyle anlattığımız şu yazımıza da bekleriz diyor ve bir sonraki şifalı bitkimizle sizi tanıştırıyoruz.

    15 Nisan 2019 Pazartesi

    Rokanın Faydaları

    Salata denince akla roka gelir. rokasız salata duşunulmez. Ağırlıklı olarak tadı acımtırak yet bulunsa da limon ile birlikte tüketildiğinde oldukça lezzetli olan ve herkes tarafından sevilen bir besindir. Roka, ülkemizde ve dünyada yemeklerde ve salatalarda sıklıkla tüketilir.  Akdeniz ve Ege bölgelerinde bol miktarda yetiştirilir.
    Bu yoğun tüketiminin sebebi yalnızca lezzetli ve yiyeceklere yakışan bir besin olması değildir. Roka, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çok ama çok sağlıklı bir besindir. Bu yönüyle sağlıklı beslenmenin oldukça önemli temel taşlarından biri olabilmektedir.

    14 Nisan 2019 Pazar

    Dereotunun Faydaları






    Dereotu asya bölgesinin bitkisidir. Ülkemizin tm bölgelerinde yetişmektedir ve retimi yapılmaktadır. Ortalama olarak 30 cm ile 120 cm’ye kadar yükselen sapı vardır. Itır kokulu bir bitki olan dere otu sonbahar aylarında toplanır. Daha çok salatalarda                    kullanılır ve çiğ olarak tüketilmektedir.Dereotunun inanılmaz faydaları
    Dereotu vitamin deposudur, Fosfor, Bakır, Magnezyum, A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve çinko yönünden çok zengindir. Bir tutam dereotu bir yetişkinin C vitamini ihtiyacının % 40’ını, A vitamini ihtiyacının ise % 43’ini karşılamaktadır.
    DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
    *Sindirim Sistemimize Faydaları;

    11 Nisan 2018 Çarşamba

    Güz Yemişi Nedir?

    Özellikle Himalayalar ve Japonya'da çokca tüketilen ve bilinen bu bitki genelde kırmızı renkli meyveler vermektedir. Güz yemişi, yoğun dikenli ve bodur bir ağaç olan zeytinimsi bitkiden elde edilen meyvelerdir.  Kök yapısında bulunan azot tutucu yardımcı bakteriler sayesinde kısır coğrafyalarda da başarıyla büyüyebilen güz yemişi özellikle son bahar aylarında kendini gösterir ve olgunlaşır güz yemişi adını zaten bu özelliği sayesinde almıştır.
    Yaprak döken güz yemşi bitkisi 4-10 metre boyuna ulaşabilirken giderek artan yoğunlukta bir yaprak birikimine sahiptir.  Güz yemişinin çiçekleri ise 4 bölmeli sarı beyaz ve güzel kokuludur.

    8 Nisan 2018 Pazar

    Ginseng Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Aslında Panax cinsine ait yaklaşık bir düzine farklı bitki türünü içeren geniş bir terimdir. Büyük etli kökleri (ana besin kaynağı) olan bu çok değerli bitki, tipik olarak Kuzey Amerika’da ve Asya’nın bazı serin bölgelerinde bulunur. Ancak, bu faydalı bitki için küresel talebin artması nedeniyle, dünya çapında ihraç edilmektedir. Bazıları etli iken, bazıları odunsu kökleri olan, farklı şekillerde cinsleri vardır. Kökü, bitkinin en şifalı bölümüdür ve kurutulmuş olarak, bütün veya dilimlenmiş formda satın alınabilir.

    Deniz Yosunu

       
    Nehir ve okyanus gibi farklı su kütlelerinde üreyen deniz bitkileri için kullanılan genel bir isimdir. Çok ufak da olabilir ve devasa boyutlara da ulaşabilir. Çoğu orta büyüklüktedir ve kırmızı, kahverengi ve yeşil gibi çeşitli renklerde bulunur. Deniz kıyılarında veya sahil şeridinde her yerde görülebilir.
    Fitoplankton gibi mikroskopik deniz yosunu suda asılı büyür. Dünyanın en büyük bitkilerinden biri olan dev kelp gibi daha büyük olanlar, büyük ölçülere ulaşırlar ve deniz tabanında kökleri olan bir su altı ağacı gibi dururlar. Serbestçe büyüyen ve içinde bulunduğu alana zararlı olabilecek bir yabani ottan farklı olarak deniz yaşamında son derece hayati bir rol oynamaktadır.